Износът на стоки от България към трети страни за периода

...
Износът на стоки от България към трети страни за периода
Коментари Харесай

За над 4 млрд. лв. е износът на стоки към страни извън ЕС през януари и февруари

Износът на артикули от България към трети страни за интервала януари-февруари е бил на стойност 4.465 милиарда лева, като се следи спад от 9.3% в съпоставяне със същия интервал за 2023 година Това оповестяват от Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Съединените американски щати, Република Северна Македония, Китай, Сърбия, Обединеното кралство и Гибралтар, които образуват 50.6% от износа за трети страни.

През февруари износът на артикули от България за трети страни понижава със 7.1% по отношение на същия месец на миналата година, като размерът му е 2.318 милиарда лева Най-голям растеж е маркиран в секторите " Химични субстанции и артикули ", който е с 12.9% и " Необработени материали, негодни за консумация " - 7.9%.

Вносът за интервала също е намалял с 13.2%, като общата стойност е в размер на 5 886.5 млн. лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Турция, Китай, Руската федерация и Украйна.

През февруари вносът на артикули в България от трети страни понижава със 7.6% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 2 975.4 млн. лева Най-голямо нарастване е регистрирано в бранш " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " с 6.2%, до момента в който максимален спад се следи в бранш " Необработени материали, негодни за консумация " - 27.1%.
 Снимка 660733
Източник:

През интервала общо са изнесени артикули на стойност 12 808.8 млн. лева , което е с 11.4% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2023 година Само през февруари общият импорт възлиза на 6 567.3 млн. лева, като се следи спад от 7.5%.

За сметка на това, през интервала в страната са импортирани артикули на стойност 15 097.0 млн. лева, или с 6.8% по-малко по отношение на същия интервал предходната година. Общото външнотърговско салдо (износ FOB - импорт CIF) е негативно за интервала януари - февруари и е на стойност 2 288.2 млн. лева
 Европейска комисия желае по-високи мита за импорт на зърно от Русия и Украйна
Европейска комисия желае по-високи мита за импорт на зърно от Русия и Украйна

Предложението не визира преноса към трети страни

Само за януари износът на артикули от България за Европейски Съюз понижава със 17.0% по отношение на същия месец на 2023 година и е в размер на 4 094.5 млн. лева Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които образуват 60.8% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Най-голям растеж е маркиран в бранш " Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн ", който е с 38.3% , до момента в който максимален спад е в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули " - 54.3%.
 Снимка 660732
Източник:

Вносът на артикули от Европейски Съюз през януари понижава с 0.5% по отношение на същия месец на 2023 година и е на стойност 4 556.7 млн. лева Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Вносът на артикули от Европейски Съюз през януари понижава с 0.5% и е на стойност 4 556.7 млн. лева, като максимален е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Гърция, Италия и Нидерландия.

Най-голямо нарастване е регистрирано в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули ", който е с 252.2%, а максимален спад е в бранш " Химични субстанции и артикули " - 18.0%. Външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на България с Европейски Съюз е негативно и е на стойност 462.2 млн. лева
 България възвърна външните си пазари на пшеница
България възвърна външните си пазари на пшеница

Страната ни е експортирала близо 4 милиона тона за интервала от 30 юни 2023 година до 5 януари т. година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР