Износът на китайски стоки през октомври се понижи с 1.3%

...
Износът на китайски стоки през октомври се понижи с 1.3%
Коментари Харесай

Китайската централна банка намали лихвите в опит да ускори кредитирането

Износът на китайски артикули през октомври се намали с 1.3% на годишна база, като се чака да продължи да понижава

Китайската централна банка (КЦБ) понижи лихвите по краткосрочните заеми от 2.55% до 2.50% две седмици откакто направи същото и с тези по средносрочните. През идващите няколко седмици се чака същото решение и за лихвата по дълготрайните заеми. Целта на финансовата институция е да освободи средства за кредитиране и вложение в стопанската система, която по последни данни нараства с най-ниски темпове от близо 30 години. Банката също ще се опита да ограничи инфлацията, която по данни на Reuters, е най-високата в страната за последните 8 години.

Какво значи това

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайската централна банка понижи за последно лихвите преди четири години. Решението й през август 2015 година докара до известна неустановеност на пазарите, като водещите международни борсови показатели понесоха сериозен удар. Решението на централната банка тогава беше изненадващо, до момента в който в този момент този ход беше значително предстоящ от икономистите.

Проблемите пред Китай

Китайската стопанска система е изправена пред редица проблеми, с които централната банка, съкращавайки лихвите, се пробва да се оправи. Основният е забавянето на икономическия напредък, което, наподобява, ще продължи да бъде определящият фактор в политиката на банката и в бъдеще. Прогнозите са Брутният вътрешен продукт да се повиши през тази година с 6.5%, което ще е най-ниският растеж от 90-те години на предишния век. Целта е с намаляването на лихвите да се освободи капитал в банките, които на свои ред да реинвестират назад в стопанската система. Като спомагателна мярка централната банка инжектира в допълнение 180 милиарда юана (25.75 милиарда долара) в банковия бранш.

Освен че се чака да понижи и лихвите по дълготрайните заеми, на които най-вече разчитат банките, с цел да се финансират, КЦБ ще намали и условията за наложителна ликвидност, осигурявайки спомагателен капитал за финансовите институции. По този метод централната банка ще се постарае да овладее инфлацията в страната, която заради комерсиалната война и други проблеми с доставките (като свински грип) е на най-високите си равнища за последните осем години. През октомври 2019 година инфлацията е в страната е достигнала 3.8%, като задачата на КЦБ е тя да бъде не по-висока от 3%.

Признаците за закъснение на стопанската система

Индустриалното произвеждане понижава, като през юли доближи 17-годишно дъно. Обемът на кредитирането също понижава фрапантно, като на този стадий е на по-ниски равнища от преди финансовата рецесия. Износът на китайски артикули през октомври се намали с 1.3% на годишна база, като се чака да продължи да понижава заради комплицираните търговски връзки през идващите пет години. От фундаментална позиция признаците за забавянето на китайската стопанска система са налице, само че те не са единствено стопански.

Протестите в Хонконг не демонстрират признаци да стихват и от ден на ден оказват отрицателно въздействие върху така и така неприятния имидж на Китай и локалната търговия. Икономическите и политическите проблеми в Китай имат наклонността да се придвижват международната сцена. Засега положението на международните финансови пазари продължава да бъде преобладаващо възходящо на фона на върховете, които борсовите показатели в Съединени американски щати означават, само че ситуацията се трансформира бързо и вложителите остават нащрек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР