Износът на електроенергия е огромен. В момента изнасяме между 25

...
Износът на електроенергия е огромен. В момента изнасяме между 25
Коментари Харесай

Огромен износ вдига цената на тока

Износът на електрическа енергия е голям. В момента изнасяме сред 25 и 30 000 мегаватчаса на денонощие, почти създадената сила от един блок на АЕЦ " Козлодуй " излиза от страната в границите на едно денонощие. Това заяви за БНР изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев. По думите му това оказва въздействие на цените, както и дефицитът на ток в целия район на Югоизточна Европа.

Цените на тока за компаниите евентуално ще се успокоят едвам наесен, когато България и Румъния най-накрая свържат електроенергийните си тържища. Щом пазарното обединяване с Румъния стане факт в края на октомври, страната ни да може да купува ток от цяла Европа, в това число от още 6 страни, където цените на тока са по-ниски.

На 20 септември ще стартират проби и в случай че всичко е наред, търговията ще започва в интервала 26-29 октомври. Когато свързването на двете тържища стане факт, ще имаме достъп до пазарите на ток на Германия, Белгия, Франция, Люксембург и така нататък

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" От началото на месеца цената на електрическата енергия в България...

Пазарното обединяване в действителност дава автоматизиран достъп на българските купувачи и търговци до офертите на останалите пазарни участници в цяла Европа. Разбира се, съответните благоприятни условия за покупко-продажби зависят и от потенциала на мрежите, т.е. какъв брой сила може да премине физически, да се придвижи от една национална електроенергийна мрежа към друга.

Пазарното обединяване с Румъния по проект трябваше да приключи още в края на предходната година, само че се забави. Закъсня и междинния план, който трябваше да свърже през границите пазарите на Унгария, Австрия и Полша. Така връзката с Гърция, където електрическата енергия е доста скъпа, изпревари обединяването с Румъния. Чуха се обвинявания, че това е една от аргументите цените на тока за бизнеса у нас да полудеят при започване на август.

Главните " виновници " за повишаването на електрическата енергия са огромното търсене в цяла Югоизточна Европа и големият експорт на ток от страната ни. В момента несъмнено има недостиг в целия район – " като започнете от Унгария Румъния, България, Гърция, Сърбия, Хърватия, Словения, Италия ", и това няма по какъв начин да не се отрази на цените, уточни Цачев.

Графикът за ремонта на два от блоковете в Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е координиран още през предходната година. Така Цачев разяснява рецензиите към централата, че работи с понижени мощности тъкмо в дните на най-голямо търсене и рекордно високи цени на борсата. Но той не загатна обстоятелството, че страната Топлоелектрическа централа необяснимо забави и стартирането на блокове, които не бяха в ремонт.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР