Изнесени ли са съкровищата от киевски манастир, за да бъдат продадени на търг в Париж?

...
Поддръжник на Украинската православна църква държи икона пред манастирския комплекс
Коментари Харесай

Привърженик на Украинската православна църква държи икона пред манастира Киево-Печерска лавра комплекс в Киев, Украйна, събота, 1 април 2023 г. Поддръжник на Украинската православна църква държи икона пред манастирския комплекс Киево-Печерска лавра в Киев, Украйна, събота, 1 април 2023 г. - Авторско право Roman Hrytsyna/Авторско право 2020 The AP. Всички права запазени от Публикувано на 08/08/2023 - 07:10

Твърди се, че билборд в Париж популяризира продажбата на скъпоценни икони, изнесени от манастира Киево-Печерска лавра. Много потребители на социални медии обвиняват Украйна, че продава тези артефакти, за да събере пари за армията. Euronews провери фактите на тези твърдения.

Множество потребители на социални медии лъжливо твърдят, че ценни произведения на изкуството са били откраднати от известен киевски манастир, за да бъдат продадени на Запада, за да съберат пари за украинската армия.

РЕКЛАМА

Според билборд, видян в , се твърди, че френската аукционна къща Osenat организира продажба на реликви от украинския манастир Киево-Печерска лавра.

Плакатът твърди, че събитието ще се състои на 1 октомври 2023 г. 

Някои потребители на социални медии обвиниха украинския президент Володимир Зеленски, че премахва и продава важни предмети, представящи православната църква, за да продължете да защитавате Украйна.

„Наскоро имаше новини, че православните реликви се изнасят от Киев [sic], за да бъдат съхранявани на Запад. И сега в Париж те обявяват търг „Съкровищата на Киево-Печерската лавра . Сега православните реликви ще бъдат безопасно съхранявани в мазетата на френски колекционери“, потребител на Facebook.

Напрежението между Русия и Украйна заради Киевския манастир

Основан през 11 век, манастирът е един от най-големите в Украйна и един от най-важните християнски поклоннически центрове в света, . 

След руското нахлуване в Украйна киевските власти репресират православната църква заради историческите й връзки с Москва. 

Православният лидер, патриарх Кирил, руският президент Владимир Путин във войната.

Освен това, представителите на църквата в Украйна за разпространение на прокремълска пропаганда. 

< p>Един често срещан и лъжлив проруски разказ е, че украинският президент Володимир Зеленски разпродава исторически произведения на изкуството на своите съюзници, за да събере пари за защита на Украйна.

Фотошопирано стоково изображение

< p>Свързахме се с аукционната къща Osenat в предполагаемия билборд, но те не отговориха на искането ни навреме.

Въпреки това, в , говорителят на компанията каза, че информацията е „напълно невярна“, добавяйки „ Няма да има такъв търг, както е описано на тази снимка.“

РЕКЛАМА

Когато разглеждахме уебсайта им, не открихме предстоящо събитие, което да споменава украински артефакти.

Включването на отдел "Руско изкуство" е насрочено за 24 септември, а не за 1 октомври. Всъщност за 1 октомври е разпродажбата на мебели Версай.

И като извършихме обратно търсене на изображения, открихме, че билбордът всъщност е фотошопиран.

Оригиналното изображение е стандартна снимка на панел за външна градска реклама.

Самият билборд, както и фонът на сградите са идентични с коригираното изображение.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР