Изненадващият недостиг на служители, които извършват физическа работа - сини

...
Изненадващият недостиг на служители, които извършват физическа работа - сини
Коментари Харесай

Сините якички в САЩ намаляват и това трансформира напълно пазара на труда

Изненадващият дефицит на чиновници, които правят физическа работа - " сини якички " (на британски: blue collars) трансформира контурите на пазара на труда в Съединени американски щати, усилва заплатите им, понижава неравенството в заплащането и притегля повече дами за тези работни места, написа Bloomberg.

Този дефицит се дължи на стесняване на наличността на сини якички и нископлатени служащи, защото работната мощ става по-образована и по-малко склонна да поема такива работни места, съгласно ново изследване на изследователската организация Conference Board.

" Разделението сред доставките на сините и белите якички ще продължи и даже ще стане по-голямо през 2030 година ", споделя Гад Леванън, основен икономист за Северна Америка в изследователската група в Ню Йорк и един от създателите на отчета в изявление.

Това евентуално ще поддържа натиска върху разноските за труд в браншове като строителство, превоз и настаняване и услуги за хранене. Има и последствия за инфлацията и за Федералния запас в случай че ръководителят Джером Пауъл и сътрудниците му се пробват да поддържат 9-годишната агресия без да позволен прегряване на стопанската система. Безработицата от 3,7% е най-ниската от 1969 година насам и е много под упованията на Фед за дълготрайния си резистентен %.

" Острият дефицит на сините яки е доста, доста явен ", сподели Питър Кюгли, изпълнителен вицепрезидент на Kelly Services Inc., компания за набиране на личен състав с клонове във всичките 50 щата на Съединени американски щати.

Производителите и други компании с физически натоварваща работа мъчно ще запълнят тези позиции, когато бейби бумърите се пенсионират. " По-трудно и по-трудно е да се привлекат по-младите хора за тези работни места, било тъй като те търсят други възможности в образованието, или асоциациите, които хората вършат с работата в леката индустрия ", сподели Куигли.

Броят на нискоквалифицирани служащи също се понижава от повишаването на броя на американците, които са претендирали за компенсации за неработоспособност или са изпаднали от пазара на труда. Недостигът е остър и от опиоидната зараза, която е доста по-концентрирана измежду популацията без бакалавърска степен, се споделя в отчета на Conference Board.

По-строгите ограничавания върху имиграцията също играят роля и ще продължат да вършат това в бъдеще, сподели основният икономист на Moody`s Analytics. Марк Занди. Много от тези задгранични служащи са с по-ниска подготовка и в браншове като строителство и земеделие.

Автоматизацията и офшорингът се очакваше да унищожат търсенето на индустриални служащи и да намалят заплатите им, изключително спрямо по-образованите им сътрудници. Това обаче не се е случило, най-малко за в този момент, съгласно Conference Board. Работните места за сини якички и служащи в нископлатените услуги са нарастнали колкото и общата претовареност, откогато стопанската система стартира да се възвръща през юни 2009 година

За огромна част от тази агресия производителите и другите компании прекомерно постепенно са ускорявали финансовите разноски и са засилвали автоматизацията, като вместо това са се възползвали от повече служащи, с цел да посрещнат възходящото търсене на своите артикули и услуги.

Това се отразява на бавния напредък на продуктивността: продукцията на един отработен час се е повишавала с годишен междинен ритъм от 1,2%, откогато рецесията завърши през юни 2009 година, много под темпа от 2,2% след Втората международна война.

Компаниите също може би се приближават до границите на това какъв брой от своите интервенции са подготвени или могат да разпореждат на външни реализатори. " Ние евентуално сме в третия и може би четвъртия цикъл на аутсорсинг ", сподели Куигли. " Повечето огромни компании, в случай че имат намерение да разпореждат, към този момент са го създали. "

Комбинацията от изненадващо мощно търсене на сини яки и лимитираното им съществуване принуждава фирмите да усилят заплатите в долната част на скалата. Увеличението на минималното възнаграждение също е помогнало на тези, които са в по-неблагоприятно състояние.

Това оказва помощ да се преодолее наклонността на десетилетия на огромно подоходно неравноправие, съгласно Леванон, който е съавтор на отчета дружно с икономиста Франк Стиймърс.

Освен че отпускат по-големи нараствания на заплатите, фирмите стават изобретателни, като оферират на чиновниците си и други придобивки, в това число повече отпуски, преразпределени работни графици и по-голяма еластичност за работещите родители, сподели Куигли.

Подобрените условия наподобява да притеглят повече дами към този тип работни места. " Това оказва помощ да се отстранен някои от предразсъдъците или нежеланието, които някои дами може да имат при заемането на тези позиции ", сподели Леванон.

Увеличаването на присъединяване на дамите е изключително явно в транспортния бранш, където растежът на търсенето на служащи е почнал заради нарастването на онлайн извършването на покупки.

" Работниците с по-ниски приходи се оправят по-добре ", сподели Занди от Moody`s. " Балансът на силата се е трансформирал от работодателите в чиновниците. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР