Изненадваща победа за лявата Партия на труда в Холандия на

...
Изненадваща победа за лявата Партия на труда в Холандия на
Коментари Харесай

Защо левите биха националистите в Холандия

Изненадваща победа за лявата Партия на труда в Холандия на изборите за Европейски парламент сочи екзитпол, представен от Франс прес. Представители на групировката с водач Франс Тимерманс заемат 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати. Тимерманс е  водещия претендент на Партията на европейските социалисти за ръководител на Европейска комисия.  Партията на труда печели над 18% от гласовете и 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати. Тя удвоява резултата си от предходните евроизбори през 2014 година и разрушава прогнозите, които ѝ даваха най-вече трето място, отбелязва Ройтерс.

Консервативната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) на премиера Марк Рюте, която е член на европейския Алианс на либералите, приключи на второ място с 14 % от гласовете и 4 депутатски места . Партията Християндемократически апел (член на Европейската национална партия) също получава 4 места в бъдещия Европейски парламент.

Доброто показване на обичайните партии значи проваляне за десните популисти, които печелят по-малко от упованията. 

 Вотът в Холандия се очакваше с внимание в Европа, тъй като подемът на популистите на можеше да стартира точно там. В допитванията преди вота измежду най-предпочитаните бе евроскептичната, антиимигрантска партия Форум за демокрация с водач Тиери Боде . На парламентарните избори през 2017 година тя получи две места в 150-местния парламент. Но на локалните избори през март успя да излезе на водеща позиция и даже да изпревари партията на Рюте.

Според екзитпола обаче Форумът за народна власт на Тиери Боде остава трети с11% и получава три места в Екологичен потенциал.

Антиислямската Партия на свободата печели единствено едно място , с 3 по-малко, в сравнение с предходните избори. Тя взе 4% от гласовете. Според Ройтерс,  това е най-ниският ѝ избирателен резултат от 10 години насам.

Анализаторите занапред ще изясняват за какво упованията за взрив на популистките и националистическите обединения не се оправдава. Според Милен Керемедчиев, някогашен заместител министър на външните работи, една от аргументите е абсурдът с австрийската Партия на свободата и Хайнц-Кристиян Щрахе , който се разпростря отвън рамките на Австрия и засегна доста мощно всички тези придвижвания.

В Холандия изборната интензивност беше към 40 на 100.

В четвъртък, когато бе първият ден от евроизборите, гласоподаваха и жителите на Англия, където обаче до неделя вечер няма да бъдат оповестени даже планирани резултати.

В петък са изборите в Ирландия и Чехия, които ще продължат и в събота.

Окончателните резултати от борбата за 751 депутатски места се чакат в понеделник.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР