Изненадите са като идеите. Предварително никой не може да си

...
Изненадите са като идеите. Предварително никой не може да си
Коментари Харесай

Клуб Z: Случаят Ваня Григорова: теория за една възможна изненада. Не подценявайте неочаквано добрата й кампания!

Изненадите са като концепциите. Предварително никой не може да си показа някаква странна концепция или идея. Но откакто стане факт, всеки си мисли, че е било явно. Като да вземем за пример концепцията, че ГЕРБ ще поддържа държавно управление на ПП-ДБ. Или като концепцията, че Ваня Григорова има огромен късмет да стигне до балотаж в София.

Мислите, че е необичайно? А в случай че не е?

Подведени от политическите конфликти на национално равнище и вгледани в личните си балони в обществените мрежи, от време на време вършим грешката да оценяваме предизборните акции по персоналното си усещане за някои проблеми. Правилният метод е да се опитаме да се сложим на мястото на гласоподавателите и от тяхна позиция да осмислим информационните принадлежности и въздействието им. Една акция не е единствено да се показват верни тези. Всеки може да го направи. В акцията е значимо да се убедят групи хора, че претендентът е „ техният човек “, на който може да се доверят и за който да гласоподават.

" Естат ": Ваня Григорова има дребна преднина пред Хекимян. Терзиев е любимец и на балотажа
Няколко дни преди изборите се вижда наклонност на плато или дори спад в поддръжката за съвсем всички претенденти за кмет на София. На този декор акцията на Ваня Григорова има капацитет да усили броя на гласоподавателите за нея. Да, за жалост, до момента в който доста хора се забавляват в обществените мрежи с посланията й, до момента в който ръководещите се карат между тях, Ваня Григорова има капацитет да вземе доста повече, в сравнение с предвидиха политолози и нейни съперници.



Казвам „ за жалост “, тъй като посланията на Ваня Григорова не са нищо повече от амалгама от празни обещания и лъжлива носталгия по социализма и одържавяването. Национализация, прекъсване на концесиите, изпъждане на фирмите, общината управлява и ръководи всичко, централизиране на бюджета, общински надзор върху решенията и действията на общинските служители и така нататък Т.е. вместо да имаме концесионираната Софийска вода, ще имаме общинската Топлофикация.

Но, макар че концепциите на Ваня Григорова са като извадени от книгите на Ленин, акцията й има капацитет. Някои доводи:

Визията:  на всички срещи и всички медийни участия Ваня Григорова построява облика на човек от народа, тя е този „ един от тях “ на тези избори, тя е тръгнала изпод, била е чистачка, с работа се е издигнала, постепенно и последователно. Тя е „ Борисов на 2023 година “ с филията мехлем и презрението към ИТ-тата. Докато останалите, в това число Антон Хекимян, наподобяват на неугледни имитатори на Васил Терзиев, или най-малко на студенти на Кирил Петков в Харвардските курсове.

Посланията:  Ваня Григорова приказва за проблемите на хората, съчувства на проблемите на хората, спи с проблемите на хората. Но за вероятни решения не се вкарва в комплицирани структури като фондове, стабилно развиване или диверсификация на темпоралното развиване на доместикалното замърсяване. Тя има единствено едно решение на всичко – Общината си взима всичко назад. Какъвто и проблем да се сложи пред нея, тя незабавно дава решение – Общината си взима назад всичко и дружно оправяме нещата. Все едно сме 1954 година Но сходно обръщение е ясно, разбираемо, прилепчиво, а и дърпа една изключително сензитивна прочувствена връзка с комплекса „ ех, какъв брой хубаво беше едно време “. „ Национализацията “ на Григорова е като „ автомагистралите “ на Борисов.

Срещите:  Ваня Григорова знае кои са й целевите групи. Затова е в „ спалните на София “. Не е на жълтите павета, а в кварталите. Където са работещите хора. А тя като синдикалист се грижи за служащите. Където хората имат елементарни проблеми. А тя може да се погрижи за тях. Където хората желаят да чуват елементарни решения. А най-често желаят да чуват единствено едно: „ Държавата/Общината ще се погрижи за вас “.

Отношението:  Тя не е дръпната, тя е близка, тя е една от народа, тя ги допира, тя въздиша с тях, тя излъчва майчинство. Тя е „ Борисов на избори 2023 “.

Взимането на решение по какъв начин да се гласоподава на избори доста постоянно е прочувствено, а не рационално. И както се вижда, акцията на Ваня Григорова е издигната да удря мощно тъкмо в страстите. Тя има капацитет да разшири базата. Ето от кое място може да вземе гласове:

Има капацитет да  консолидира гласовете на Българска социалистическа партия . Най-после партията има същински болшевик за претендент. Ама същински, като излязъл от сантиментален руски разказ или филм. Повест за същинския човек. Калина Алена. Разораната целина. Работеща приятелка, която с почтен труд се издига. Профсъюзен активист, който милее за трудещите се. Перфектен облик за старите партийни членове.

Даже няма и помен от анти-джендърската изразителност на Корнелия Нинова. Няма псевдо-религиозните залитания, които бяха ненапълно неразбираеми за елементарния социалист. Има чист като сълза уверен болшевик, който желае да работи за елементарните хора. Не единствено ще се консолидират гласовете на Българска социалистическа партия, само че и ще се привлекат тези  от необятната външна страна . Които избягаха от християнското отцепничество на Нинова. Другарката още веднъж е работничка и колхозничка, а не „ обичайната изконна стопанка “, която би трябвало да си стои единствено в къщи.

Има потенциал  да вземе от гласовете на ГЕРБ . Това са хората с носталгия към това, което имахме като социализъм в България. Или по-точно тези, които са имали нещо положително по време на режима на Живков и се надяват, че в случай че той се върне, артритът ще изчезне, а „ страната ще се погрижи повече за тях “. Цялата носталгия по „ страната би трябвало да се грижи за нас “ ще гласоподават за Ваня Григорова. Защото Борисов към този момент не се грижи за тях, не желае социализъм, а внезапно е почнал да приказва за европейски полезности. Григорова взима и концепцията на ГЕРБ за „ майка на обществото “. Майката, която ще се погрижи за всички. Майката, като знак на страната, на сигурността, на положителната жена, която хем се грижи, хем взима решения вместо хората.

Има капацитет да вземе  от гласовете на Възраждане, Има Такъв Народ, Вътрешна македонска революционна организация.  Ваня Григорова в акцията си е въплъщение на типичния „ родолюбец “ – гони интернационалните компании, стопира концесиите, упорства за цялостен общински контрол върху дейностите на общинските чиновници. На неин декор претендентите на „ патриотичните “ обединения наподобяват като добре облечени финансови брокери, които единствено приказват по какъв начин ще употребяват евро-фондове. Това ще накара още техни почитатели да гласоподават за Григорова.

Има капацитет да вземе  от гласовете на ПП-ДБ.  Да, колкото и да е необичайно. В момента Ваня Григорова най-силно се нарежда като анти-ГЕРБ представител. Щабът на Васил Терзиев направи грешката да не стартира с почтен обстоен разбор на ситуацията в София, какво е направено и не е направено за 18 години ръководство на ГЕРБ. Дали се готвят за „ софийска сглобка “ или са избрали единствено концепцията за положителна акция, няма значение. А Григорова взе дори думата „ смяна “. Най-нахално тя я лиши от Терзиев и я употребява като знаме. Част от гневните анти-ГЕРБ настроени гласоподаватели може да я поддържат.

Има капацитет да вземе елементи от всички гласове, като се нарежда за „ същинска съпротива “. И на централно равнище, към държавната сглобка. И на локално равнище, към досегашната власт в София. Шансът да „ обере “ отрицателния и углавен избор на хората, на които им е писнало 20 години едни подлези да не са направени, е голям.

Има капацитет да вземе елементи от гласовете в Обеля, Люлин, Надежда, Овча купел, тъй като там хората се припознават с нея. Тя е една от тях, или най-малко по този начин се нарежда. А на хората им е писнало от „ ремонт на ремонта на ремонта на ремонта “. Както и от разногласия къде да мине идната велоалея.

Всичко това дотук демонстрира, че капацитетът на акцията на Ваня Григорова е доста огромен. И шансът да отиде на балотаж може да стъписа неприятно някои партийни централи. В обществените мрежи може да се майтапим с нейните неосъществими хрумвания. Но в случай че щабовете я подценят и неглижират, ще е извънредно груба неточност.

Остава доста малко време до края на акцията. Има напълно малко останали благоприятни условия за претендентите, които желаят да стигнат до балотаж, да преценяват дали са комуникирали вярно с хората и да създадат нужните корекции.

В противоположен случай в неделя може да има доста изненади.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР