Изминалият месец януари е бил най-топлият някога регистриран на планетата,

...
Изминалият месец януари е бил най-топлият някога регистриран на планетата,
Коментари Харесай

Изминалият януари е най-топлият, откакто се води статистика

Изминалият месец януари е бил най-топлият в миналото регистриран на планетата, съобщи Франс прес, като се базира на европейската работа за климатични промени " Коперник ". Така януари 2020 година измества досегашния рекордьор - януари 2016 година

След едно рекордно топло десетилетие, завършило с 2019 година която беше и втората най-топла година, записана в миналото на планетата, новото десетилетие стартира със същата наклонност. През януари междинната температура на планетата е надвишила с 0,03 градуса по Целзий тази от януари 2016 година, който до момента беше най-топлият месец на земята, откогато се водят статистиките, се споделя в изказване на " Коперник ". В него се добавя, че междинната температура през януари 2020 година е била с 0,77 градуса по Целзий по-висока от междинната за месец януари за референтен интервал, започващ от 1981 година и приключващ през 2010 година

Повечето зони по света са записали през миналия януари по-високи от междинното температури за месеца, по-специално Европа, която записва температури с 3,1 градуса по Целзий по-високи от междинното за гореспоменатия референтен интервал. В североизточната част на континента - Скандинавия и част от Русия по-специално - има даже превишаване със 6 градуса по Целзий спрямо референтния интервал.

Според " Коперник " петте най-топли години са били петте последни години, през които температурите се усилиха с сред 1,1 и 1,2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Десетилетието 2010-2019 година беше също по този начин най-топлото, откогато се правят сходни измервания, осведоми Българска телеграфна агенция.

2019 година беше втората най-топла година, записана в миналото. Средните температури тогава бяха едвам с 0,04 градуса по Целзий по-ниски от тези през 2016 година, която беше белязана от изключително натоварен феномен Ел Ниньо.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР