Изминалата 2023-а бе година на рекордни горещини и бедствия, а

...
Изминалата 2023-а бе година на рекордни горещини и бедствия, а
Коментари Харесай

ESG, ново горещо лято, климатични преговори в газова държава: кои са зелените предизвикателства на 2024 г.

Изминалата 2023-а бе година на рекордни горещини и бедствия, а изменението на климата се трансформира в напълно забележим, а за някои страни по света и в сериозен проблем. Очаква се актуалната година да затвърди наклонността.

Геополитически проблеми и стопански компликации обаче ненапълно забавят скоростта на нужните ограничения за оправянето с световното стопляне. Данните сочат, че въглеродните излъчвания през 2023 година са траяли да нарастват, въпреки и с малко, само че посоката на кривата към момента не е обърната надолу. Въпреки това в края на годината.

Ще се трансформират ли по значително нещата през 2024 г в световен и местен мащаб: ето и основните събития и трендове, които ще са показателни за това.

Зелената сила ще продължи да напредва
Реклама
Възобновяемата сила ще продължи да пораства в международен мащаб през 2024 година В момента тя съставлява малко над 30% от световния енергиен микс и упованията са до 2025 година да доближи 35%. Разходите за слънчева сила са най-ниски за всички времена и се чака Китай още веднъж да господства на пазара тази година. Световните вятърни съоръжения порастват по-бавно, само че и при тях се чака нов връх.

Данните за българския енергиен микс през 2023-а демонстрират, че за първи път над 20% от тока е бил зелен, до момента в който дози от въглища спада до 34%..

В България ползата към построяването на нови ВЕИ мощности - най-много слънчеви, остава висок, макар опасенията, че към този момент има пренасищане на пазара. Постъпилите предходната година заявки са за или два пъти повече от в този момент съществуващите конфигурирани фотоволтаични мощности в страната, които приближават 3000 MW. За съпоставяне, всички налични електроенергийни мощности (ТЕЦ-ове, АЕЦ, Водноелектрическа централа и др.) в България са към 13 000 MW.

Новите ESG правила на Европейски Съюз влизат в действие
Реклама
Новата инструкция за нефинансово отчитане на Европейски Съюз влезе в действие от януари 2024 г и по този начин докладването на информация за които ще стартират зелено докладване, само че евентуално със забавяне, тъй като българският парламент занапред би трябвало да транспонира тази година директивата.

Новите правила - с изключение на, че ще отворят значително бюрократична работа на бизнеса, обаче имат капацитет да трансформират доста промишлеността и производството. Компаниите би трябвало да станат по-устойчиви, а новите правила би трябвало да ги стимулират за повече индициативи и дейности в интерес на околната среда, чиновниците, локалните общности. Един от огромните предстоящи резултати би трябвало да е лимитиране на така наречен Greenwashing. Дали в действителност ще бъде по този начин или новите правила ще се трансфорат в не изключително потребно усложнение за бизнеса, следва да стане ясно.
Източник: Shutterstock
Изборите в Европейски Съюз разклащат решителността на Брюксел към климата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР