Изминаха повече от три години, откакто една от най-великите групи

...
Изминаха повече от три години, откакто една от най-великите групи
Коментари Харесай

Музикални хроники: Прибързаното пенсиониране на една от най-великите метъл групи – Защо Slayer казаха „край“

Изминаха повече от три години, откогато една от най-великите групи в метъла приключи активността си. И към този момент няколко от нейните някогашни членове признаха, че съжаляват за решението и то им се коства преждевременно.

Защо се стигна до такава степен и за какво през днешния ден най-малко част от тях се разкайват за случилото се?

В началото на годината китаристът и съосновател на Slayer Кери Кинг призна, че е сърдит поради станалото и че още му се свири. За него краят на бандата към момента е обвързван с доста горчилка.

“Има гняв… какво друго? Беше преждевременно. Причината да го споделям е, че героите от моето детство към момента свирят! И аз още мога и желая да изсвирвам, само че този живот ми беше лишен ”, въздъхна Кинг. „ Явно ще би трябвало да отворя нова глава. Бяхме на върха и в последна сметка не е неприятно да спреш, когато си на върха. Това е добър метод да се откажеш. Но дали ми липсва свиренето? Да, безусловно “.

Затова популярният китарен гуру готви тайнствен солов план, който би трябвало да се хареса на почитателите на Slayer. Той не пропусна да си напомни и финалното турне на групата. „ Ходехме на всички тези места, където имаме толкоз история. Тъжно е като си помислиш, че няма отново да видиш приятелите си там. Бяхме привикнали да отиваме някъде и постоянно да виждаме свои другари на съответните места, в този момент не съм ги виждал от три години. Slayer значи доста за нашите почитатели, а и те значат доста за нас. Знам, че ще се забележим още веднъж с тях, само че когато Slayer към този момент не съществува, празнината е голяма “.

 14-06-08 RiP Slayer Kerry King 1

Кери Кинг

„ Да, отказахме се прекомерно рано. Мразя да не изсвирвам “, отсече китаристът, който в Slayer заместваше Джеф Ханеман.

„ Съгласен съм с Кери. Като свирене бяхме в пика на опциите си, тотално разбивахме. Бандата можеше да продължи още години, само че допускам, че от време на време просто идва времето. Като решиш да се откажеш от нещо, отказваш се. По-добре да се откажеш на върха, в сравнение с да не можеш да изсвириш личните си песни, а те никак не са лесни. Да свириш Angel of Death на 70 години ще е ужасно мъчно. “

Едва ли казусът е във възрастта на музикантите, защото членовете на Slayer се намират в края на 50-те и началото на 60-те си години. Но други фактори се оказаха определящи за раздялата. 

Американските траш метъли оповестиха през януари 2018 година, че поемат на прощално турне. За доста групи определянето на турне като последно, финално и така нататък е просто маркетингов трик – до какъвто обаче Slayer не биха прибегнали. Те в действителност бяха решили, че това е краят на пътя им и го означиха по величествен метод с голям брой изяви сред май 2018 и ноември 2019 година Басистът и вокалист намерено е приказвал за раздразнението си от трескавата стратегия на Slayer около турнетата и е признавал, че му е доста мъчно да спи по време на път. Арая страда от сънна апнея (многократни спирания на дишането по време на сън), а проблемите му с врата го накараха да се откаже от емблематичното люшкане на главата, до момента в който е на сцената. Липсата на тази интензивна чисто физическа връзка с музиката е лишило от удоволствието на Арая по време на концертите и още през 2016 година той призна: „ След тези 35 години ми е време към този момент да си прибирам пенсията “.

Някои от почитателите несъмнено биха изтъкнали, че краят на Slayer е пристигнал още със гибелта на Джеф Ханеман, китаристът, виновен за доста от най-хубавите песни и най-запомнящите се рифове на бандата. Той спря активността си със Slayer още през 2011-та, откакто ужасна зараза на едната му ръка докара до незабавна животоспасяваща интервенция и до неспособност да свири.

 14-06-08 RiP Slayer Gary Holt 2

Гари Холт

След трагичния случай Slayer избраха да продължат с Гари Холт и останаха правилни на себе си, каквито са били постоянно. Те не потеглиха да трансформират звученето си или да следват каквито и да е трендове, а си останаха група, която обогатява своя личен свят, оформян близо 4 десетилетия. Когато пък взеха решение да слагат края, с всичкото страдание от това, те още веднъж го направиха по своя метод. И защото са една от най-откровените и почтени групи по музикалните върхове, не трябва да чакаме ненадейно да се отметнат. 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР