Изминаха 30 години, откакто последният нов клас антибиотици беше представен

...
Изминаха 30 години, откакто последният нов клас антибиотици беше представен
Коментари Харесай

Ключът към борбата с бъдещите пандемии е на океанското дъно

Изминаха 30 години, откогато последният нов клас антибиотици беше показан на пазара. Всички съществуващи медикаменти са всъщност вариации по тематиката: те убиват бактериите по сходни способи. Някои унищожават клетъчни стени, други блокират репликацията на ДНК.

Но бактериите се развиват бързо, с цел да преживеят тези химически офанзиви - и до момента в който оцелеят, те се трансформират във вирулентни супербактерии. Без нови антибиотици до 2050 година се чака броят на смъртните случаи от резистентни на медикаменти инфекции да доближи 10 милиона души годишно, пред което пандемията от ковид ще наподобява като нещо несериозно .

Ето за какво учените от университета в Плимут претърсват студената, тъмна пропаст в северната част на Атлантическия океан, където са разкрили гъби, които съдържат мощни молекули, способни да убият тези свръхсъздания, оповестява " Гардиън ".

Кери Хауъл, професор по дълбоководна екология, и нейните сътрудници, деликатно събират екземпляри от тези растителноподобни животни, слагат ги в лаборатория и тестват прахообразните екстракти против упорити, причиняващи заболявания бактерии. 

„ Имаме съединения, които убиват бактерии, и имаме много добра визия, че те са нови съединения. Рано е, само че нещата напредват “, споделя проф. Мат Ъптън, микробиолог, началник на лабораторната страна на програмата за био открития в Плимут.

Процентът на попадения за намиране на мощни и потребни нови съединения се оказва изключително висок измежду животните в дълбокото море. Стотици биологично дейни съединения са открити на дъното на океана, като някои към този момент са необятно употребявани. Ензимите, открити в бактериите, живеещи към хидротермални отвори, даже се употребяват при проби за ковид.
 Учени плануват пагубно покачване на океаните Учени плануват пагубно покачване на океаните
Международен екип от учени, управителен от откриватели от Техническия университет Нанянг в Сингапур, откри, че повишението на морск...

Една от евентуалните цели за дълбоководно копаене е бездната в югоизточната част на Атлантическия океан, където Хауъл възнамерява идната си експедиция дружно с южноафриканските си сътрудници. „ Това е една от минимум изследваните елементи на нашата планета “, споделя тя.

Те ще посетят обширна подводна планинска верига покрай Намибия. Екипът на Хауъл възнамерява да изследва и низина в южния Атлантик, осеяна с железни скалисти възли, сходни на тези в централната част на Тихия океан, която в този момент притегля напрегнат интерес измежду дълбоководните миньори.

Пътуването им е част от петгодишната изследователска стратегия One Ocean Hub, която търси способи за заслужено шерване на другите изгоди от океаните, обхващащи екологичните, социално-икономическите и културните полезности.

Изследванията са открили, че до ¾ от дълбоководните гъби и корали съдържат евентуално потребни съединения. Тези животни могат да наподобяват като дървета, цветя или шубраци, а от време на време и като топки сирене върху пръчки. В една гъба може да има до 1000 разнообразни типа бактерии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР