Измина година от пускането в експлоатация на 3-километровата отсечката от

...
Измина година от пускането в експлоатация на 3-километровата отсечката от
Коментари Харесай

Тапи и изнервени шофьори по новата отсечка след тунел Железница

Измина година от стартирането в употреба на 3-километровата правата от Автомагистрала „ Струма “ след тунела „ Железница “, в посока Кулата. Тогава районният министър Иван Шишков съобщи пред медиите, че се с новата права придвижването ще бъде облекчено. 12 месеца по-късно обаче в региона непрестанно се образуват тапи от коли, а случаите са чести. Един от тях даже приключи със смъртен случай през ноември предходната година.

Алекс Запрянов е професионален водач на тежкотоварен автомобил. Ежедневно му се постанова да пътува от Симитли до Видин. Разказва ни, че няколко пъти се разминава на косъм от сериозен случай поради неприятната организация на придвижването в новата права от автомагистрала „ Струма “ сред Симитли и Благоевград.

„ Като влезнеш с 40 тона товар в тази права, е доста по-трудно да овладееш камиона, не е като лека кола. От Симитли посока Благоевград сме на една височина, а пък отсрещната страна са на друга височина на пътя и ние заслепяваме отсрещното придвижване. И по този метод става причина за ПТП “, сподели Запрянов.

„ Маркировката е сложена за автомагистрала. Временна маркировка за прекосяване няма. 03:50: Изведнъж маркировката ви демонстрира, че вие би трябвало да продължите напряко, имате проблем със зрението, не виждате добре в тъмната част на денонощието, вие непосредствено заминавате към бетонния блок “, разяснява Георги Бързаков, автоинструктор.

След стартирането на новата права, тапите от коли в региона са нормални, а водачите – все по-нетърпеливи. В пиковите часове на почивните дни прекосяването през близо 3-километровия сектор лишава един час.

„ Шофьорите са изнервени, карат, изпреварват преди бетонните стени, дори първоначално като се постави бетонната стена, незабавно една жена излетя през нея, тъй като просто не е направено като хората “, сподели Алекс Запрянов.

„ Изведнъж от двулентов път, необятен път става една лента и водачите, изключително задграничните водачи, когато не са готови за такова нещо, се получават произшествия. 02:20: Таман си ускорил и внезапно би трябвало да намалиш “, добави автоинструкторът.

Обърнахме се към Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. След нашата интервенция е осъществена инспекция на сектора, само че не са установени основни нарушавания. За да се увеличи обаче сигурността на сектора, от организацията оферират да се стесни пътната лента преди края на новата права, да се сложи спомагателна светлинна сигнализация и наложително да се ускори полицейското наличие в региона. Но трайното обезопасяване на сектора зависи от завършването на Автомагистрала „ Струма “, акцентират от организацията.

В момента продължава работата по укрепването на свлачището след тунел „ Железница “ в посока София. Очаква се секторът дружно с тунела да бъде въведен в употреба при започване на 2024 година, показаха от Агенция пътна инфрастуктура.

Репортер: Аксения Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР