Измамата изисква допълнителни усилия от страна на мозъка и тук

...
Измамата изисква допълнителни усилия от страна на мозъка и тук
Коментари Харесай

Когнитивната издръжливост на лъжеца: Как добрата памет е свързана с измамата

Измамата изисква спомагателни старания от страна на мозъка и тук на помощ на лъжеца идват тези, които нормално се считат за потребни мисловни функционалности.

Измамата има съществени последствия: в случай че очевидец излъже при разпит, това може да докара до непозволена присъда, измамата по време на бизнес договорка - до огромни финансови загуби, а в персоналното другарство лъжата заплашва с разлъка. Оказва се, че качествата, които нормално оказват помощ на хората да мислят по-ясно - когнитивна еластичност, огромно количество работна памет, устойчивост на мозъка - в ръцете на лъжците.
Колкото по-малко когнитивни запаси имаме, толкоз по-трудно е да се измамим
Например по-лесно е да измислите причина, заради която сте пропуснали бизнес среща, до момента в който си седите у дома. Но когато шофирате в запушване, е мъчно да излъжете безапелационно. И това постоянно е повода, заради която човек внезапно споделя истината. Всеки се оправя с когнитивното натоварване по друг метод и по тази причина склонността към неистина е друга за всеки (някои хора въобще не могат да лъжат). 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР