Изложбите на Лика Янко (1928-2001) в галериите Лоранъ и Контраст

...
Изложбите на Лика Янко (1928-2001) в галериите Лоранъ и Контраст
Коментари Харесай

70 творби на Лика Янко

Изложбите на Лика Янко (1928-2001) в галериите " Лоранъ " и " Контраст " са освен опция да забележим нейни непоказвани картини. Участват над 70 творби, като са показани всички интервали на зрялото й творчество. Чрез тези изложения може да се прочете разказът за нейното пътешестване към кристалния свят на белотата сред 1957 и 1997 година В направения асортимент се открояват портрети на нейните родители; ранни пейзажи от Родопите и Созопол, правени при започване на 60-години; портрети на нейните приятелки Дора и Стойка Миланови; комбинация, която демонстрира, че Лика се е вълнувала освен от класическата музика, само че и от джаза; " Забърдо " - един от най-смелите й опити с контрастни цветове и нереална форма; иронични закачки с женската суетливост - " На Евиния плаж ", " Плаж " ; картини, предлагани за обложки на плочи; обичаните й реплики на християнски сюжети - " Богородица с Младенеца ", " Благовещение ", " Разпятие " ; изключителни опити с техниката като " Черното слънце " и произведения с нейните нормални сюжети - " Жители на морето ", " Детски свят ", " Родопски моми. "

Всеки досег с картините на Лика Янко е късмет да преосмислим същността на творенето. Дали връщането към непосредствената откровеност на детството или в пътуването към божественото се крие неговата магия? Отговорът на Лика е - в съчетанието им. Искреността без сакралност е единствено игра, търсенето на свещеното посредством мозъка най-често води до схоластичност, написа Красимир Илиев.

Изложбата показаха Красимир Илиев и Аксиния Джурова. Галерия " Лоранъ " издава бутиков азбучник с текст на Красимир Илиев. Премиерата на книгата ще бъде в течение на експозицията, която е отворена за гости до 28 ноември в " Лоранъ " (ул. " Оборище " 16) и до 6 декември в изложба " Контраст " (ул. " Цар Самуил " 49).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР