Изложбата се открива на 18 юли от 19 ч. в

...
Изложбата се открива на 18 юли от 19 ч. в
Коментари Харесай

Непоказвани фотографии на Златина Тодева

Изложбата се открива на 18 юли от 19 ч. в " Зали за модерно изкуство Баня Старинна " и включва няколко серии от широкоформатни и дребни фотографии - портрети на именитата актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен. Ще остане в арт салона до 15 август.

Изображенията са снимани през януари 2007 година, три месеца преди Златина Тодева, или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят, и са последните фотографии с нея. Крехкият облик на нейната голота демонстрира старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии минават от фамилиарност и блян и доближават до сакралност. Този план освен слага съществени морални и естетически въпроси, само че и провокира изчерпателен размисъл върху някои от безконечните тематики, които ни вълнуват: последователност, напреднала възраст, гибел, обич, начало, край. Тези тематики са неразделна част от живота като подобен.

Познанството на Златина Тодева с Юлиян Табаков датира от 2005 година, когато работят дружно по представлението " Анатомия на крайното ". Двамата се срещат около снимането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се постанова да се съблече. Впечатлен от нейното наличие и по концепция на щерка й - Гергана Тодева, младият създател й предлага да създадат взаимна фотосесия дружно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата оказват помощ за доразвиването на концепцията и дават опция на Юлиян да сътвори неповторима серия от фотоси. Внезапната гибел на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 година

" Изложбата беше показана за първи път в София през 2015 година, по-късно през 2017-а гостува във Варна и в този момент идва ред на Пловдив. В " Баня Старинна " ще показва за първи път една до момента непоказвана серия и две от до момента излаганите серии в цялостния им тип. Също по този начин поради местоположението широкоформатните изображения ще бъдат направени отначало с друг размер, което прави изложбата в Пловдив в действителност неповторима ", споделя Юлиян Табаков.

Проектът се реализира с помощта на Кояна Тренчева, Столичната община и Министерството на културата. Изложбата " Мигновения " е акцент в формалната стратегия на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР