Изложбата От Възкресението на Лазар до Свети Дух може да

...
Изложбата От Възкресението на Лазар до Свети Дух може да
Коментари Харесай

Непоказвани творби в криптата при „Невски”

Изложбата „ От Възкресението на Лазар до Свети Дух ” може да бъде забелязана в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „ Св. Александър Невски ” (филиал на Националната галерия) от 16.05.2019 година до 16.09.2019 година

Публиката за първи път ще види около 60 непоказвани творби на църковното изкуство от интервала ХVІ-ХІХ век. Произведенията са обединени в тематични групи,  които илюстрират в последователен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част са икони върху дърво, които разкриват ненадейно многообразие в развиването на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете.

В изложбата са показани и творби, свързани с поклонничеството на Божи гроб , необикновен интерес съставляват реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните Иерусалимии в България. Празничният дух, който носи тази галерия се добавя от везана плащеница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е ориентирана към необятната аудитория, по тази причина творбите са съпроводени с подробни текстове, обясняващи наличието на празниците, по какъв начин те са се чествали през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са благосъстоятелност на Националната изложба, Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна сбирка „ Светлин Русев “.

 Откриване: 16.05.2019 година от 18.00 часа в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „ Св. Александър Невски ”
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР