Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) Враг/Приятел“, проследяваща променливия ракурс

...
Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) Враг/Приятел“, проследяваща променливия ракурс
Коментари Харесай

Министърът на отбраната откри във Военноморския музей във Варна изложбата „Враг/приятел“

Изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „ Враг/Приятел “, проследяваща изменчивия ракурс в историята на военните и политически връзки на страната ни, беше открита във Военноморския музей (ВММ) от министъра на защитата Тодор Тагарев.

Изложбата слага въпроси, чиито отговори е мъчно да бъдат дадени еднопосочно. Темата за това кой е зложелател и кой другар мъчително участва в интервала, който обгръща изложбата – сред Освобождението и Втората международна война, само че тази тематика и до през днешния ден продължава да е настояща и да провокира мощни страсти.

В своите приветствени думи към гостите шефът на Националния военноисторически музей доцент доктор Соня Пенкова уточни, че от години екипът на Музея е съсредоточил своите старания върху интерпретацията на войните, на споровете и на тези тематики от сегашното, които постоянно са вълнували обществото, по които към момента нямаме консенсус, към момента обсъждаме и до които към момента не сме намерили верния път за осмисляне на предишното, което не желаеме да ни преследва в бъдещето. Тя показа, че актуалната галерия показва конфликтните и другарски взаимоотношения на България с три страни, с които историята ни е мощно преплетена – Турция, Русия и Германия, и интерпретира тематиките за това по какъв начин ползите, другарството и враждебността ни движат по бурния път на българската история.

В словото си министър Тодор Тагарев поздрави НВИМ и неговия филиал ВММ за професионалния прочит на историята, тъй като тя е значим детайл от образованието и от построяването и поддържането на отбранителните качества на България. Изложбата, акцентира министърът, която стои надалеч от политическите диспути и разногласия, демонстрира разнообразни аспекти на взаимоотношенията с Турция, Русия и Германия и метода, по който България се е опитвала да подсигурява своята сигурност – тематика, настояща и в този момент, когато в дневния ред на страната ни още веднъж се дискутира сигурността в района.

На откриването участваха и зам.-министърът на защитата о.р. ген.-лейтенант Атанас Запрянов, съветникът на министъра на защитата бриг. военачалник Радостин Илиев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I сан Ваньо Мусински, зам.-началникът на Военноморското учебно заведение капитан I сан Вълчо Атанасов, представители на Флота, другари и посетители на Музея.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР