Изложбата илюстрации Из приказния свят на Елин Пелин с творби

...
Изложбата илюстрации Из приказния свят на Елин Пелин с творби
Коментари Харесай

В Созопол представиха изложбата илюстрации „Из приказния свят на Елин Пелин”

Изложбата илюстрации „ Из приказния свят на Елин Пелин ” с произведения от Третия интернационален студентски конкурс за илюстрация, извършен в границите на 24 издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2022 и отдадена на 145г. от рождението на огромния български публицист Димитър Стоянов /с книжовен псевдоним Елин Пелин/, чиито творби се подреждат измежду шедьоврите на българската литература, а романът му „ Ян Бибиян на Луната “ е първият приказен разказ за деца в българската литература, трансформирал се в част от международната литературна класика, е показана в гр.Созопол, в границите на съпътстващата стратегия на IV Международен фестивал за куклен и булеварден спектакъл „ Арлекино и Марионета ” /5-10 август 2022г./.

Международният фестивал за куклен и булеварден спектакъл „ Арлекино и Марионета “ се провежда от Театрална къща „ Мариета и Марионета ” и община Созопол. Фестивалът показва пред необятната аудитория българските и европейски постижения в региона на професионалното куклено изкуство и площадния спектакъл. Същевременно форумът показва и някои по-непознати театрални жанрове у нас – Комедия дел’Арте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият спектакъл за възрастни и деца. Със свои постановки в програмата се показват както куклени театри от България, по този начин и театрални обединения от Франция, Италия, Португалия и други страни.

В съпътстващата стратегия тази година, с изключение на изложбата илюстрации „ Из приказния свят на Eлин Пелин ”, са включени и ателиета за разработване на театрални кукли и 3D картички; уъркшоп и кръгла маса отдадени на Комедия дел’Арте; лекция с демонстрации на тематика: „ Съвременен индийски булеварден спектакъл “, както и карнавално шествие по централната улица на града и други

Изложбата „ Из приказния свят на Елин Пелин ” /по двете елементи на романа „ Ян Бибиян “: „ Ян Бибиян.Невероятни завършения на едно момче “ и „ Ян Бибиян на Луната “ и най-превежданите му приказки „ Петльо и Лиса “, „ Торбаланци “, ‚Чичо Пейо “, „ Безценното камъче “ и др./, включва творбите на отличените участници в състезанието – студенти от художествените академии в България, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария.

Изложбата е експонирана в огромната зала на НЧ ”Отец Паисий ” /ул. ”Аполония ” № 1/ и бе открита публично на 5.08.2022г., в 19:00ч., от доктор Росица Петрова-Василева – шеф на Република България ”Сава Доброплодни ” – Сливен и на Националния фестивал на детската книга от шефа на фестивала „ Арлекино и Марионета “- Мариета Ангелова/Марионета/.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР