Изложбата Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението

...
Изложбата Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението
Коментари Харесай

За първи път във Варна: Показват кичур от косата на Левски

Изложбата „ Докосване до Апостола “, отдадена на 140-та годишнина от Освобождението на България, ще бъде открита през днешния ден от 11.00 часа във Военноморския музей, написа Дарик.

За първи път във Варна ще бъдат показани персонални движимости на Васил Левски – кичур от косите на Дякона, непокътнати от майка му, и сребърното му кръстче, подарък от неговия вуйчо. Ще бъдат изложени и личните  тасче за вода и кама на Апостола. Споменът за Дякона ще бъде допълнен и от негов портрет, рисуван от художника Танчо Кунев.

Единствените съхранени артефакти за Дякона (без тефтерчето му, което се намира в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “) са част от фонда на Националния военноисторически музей, който особено за празника гостува на своя филиал Военноморски музей – Варна.

Разказът за храбростта и героизма по пътя на Освобождението ще бъде обогатен  и от фотоизложбата  „ Руско-турската война 1877 – 1878 година и Плевенската епопея в неповторими фотоси “, с която гостува Регионалният военноисторически музей – Плевен.

В деня на Националния празник – 3 март, Военноморският музей ще работи с вход свободен.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР