Изложба в памет на Христо Явашев – Christo (1935-2020) отваря

...
Изложба в памет на Христо Явашев – Christo (1935-2020) отваря
Коментари Харесай

СГХГ открива изложба в памет на Кристо - slava.bg

Изложба в памет на Христо Явашев – Christo (1935-2020) отваря порти в София от 19 юни до 19 юли. С тази галерия Софийската градска художествена изложба отдава респект към необятния гений на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.

Независимо от житейските превратности, възприятието за космополитност и съдба на неговия житейски и циливилизационен избор, Кристо в никакъв случай не е скривал своя български генезис.

Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се трансформира в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото благозвучие на един извънредно съразмерен и сполучлив артистичен тандем.

В експозицията посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови планове, част от сбирката на СГХГ, добити през 2015 година, когато бе показана за първи път в България изложбата „ Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014 “. Тази галерия бе осъществена с персоналното подпомагане на огромния художник, който я даде безплатно за експониране в трите зали на галерията.

Към литографиите и фотогравюрите са показани и разнородни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael KimmeIman (The New York Times), Jerry Saltz, съветската журналистка Анна Толстова (Коммерсантъ Weekend), написани незабавно след гибелта на Кристо.

Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат опция да видят и едно малко известно изявление на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено с титри на български език от телевизия „ България он еър “.

Специално място в експозицията има и филмовата стратегия от 6 кино лентата на британски език за едни от най-известните планове на Кристо и Жан-Клод.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР