Изложба с 300 картини на Владимир Димитров-Майстора откриват в Кюстендил

...
Изложба с 300 картини на Владимир Димитров-Майстора откриват в Кюстендил
Коментари Харесай

За първи път: Непоказвани творби на Владимир Димитров-Майстора на изложба в Кюстендил


Изложба с 300 картини на Владимир Димитров-Майстора откриват в Кюстендил за 140-тата годишнина от рождението на художника. В експозицията има и непоказвани произведения.

Картините са с друга техника - масло, акварел молив. 14 от тях в никакъв случай не са били показвани.


Мадоната на Майстора. Така е известна в Шишковци Тодорка.
Въпреки че към този момент не е сред живите, баба Тоде, както я назовават всички в селото, ще остане вечно в спомените им.

Днес споменът за Майстора е изключително трогателен за Кирил Иванов. Освен че е организатор на музея на художника в Шишковци, той е и внук на един от моделите на майстора - Верка Виячева.

„ На това легло е спял, това е неговата тамбура, на която е свирил и е пеел песни. На младини е предпочитал музиката пред нуждата. Това е палитрата, това е триногата “, описа Кирил Иванов, организатор на къща музей Владимир Димитров-Майстора.

Тук се пазят и облеклата на майстора. Живеел е като монах, споделя още Иванов. Никога не се дами. Понася тежко гибелта на първия си модел - Дафинка. Тя умира единствено на 16 от туберкулоза.

Утре откриват изложбата и с 14 непоказвани произведения.

„ Целим да покажем Майстора в много по-широк набор от това, което хората познават. Тук могат да се видят произведения от студентските му години до най-късният му интервал.

Досега непоказваните платна са били в депата и фондовете на галерията.

Изложбата в художествената изложба на името на Владимир Димитров-Майстора ще остане тук тъкмо 6 месеца - от 1 февруари до 1 август и който желае би могъл да я посети.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР