Изложба на документи, медицинска апаратура и пособия на русенската болница

...
Изложба на документи, медицинска апаратура и пособия на русенската болница
Коментари Харесай

Медицинска апаратура и вещи разказват за историята на русенското здравеопазване

Изложба на документи, здравна инсталация и принадлежности на русенската болница подредиха в историческия музей в Русе. Най-старите експонати са от края на XIX век. А най-новите от 70-те години на предишния, като някои от тях към момента работят. Дарението е на Маргарита Йолова и доктор Никола Събев.

Русе

Апарат за кръвно налягане, диоптомер, електростимулатор, ехограф, форцепс, скалпели са единствено част от експонатите, свързани с русенското опазване на здравето. Маргарита Йолова е работила 38 години в архива на русенската болница. Още тогава стартира да събира остарели фотоси, медицински документи и движимости. Сред тях са лекарската чанта и слушалка на първата жена доктор в Русе – Венета Камбурова.
Маргарита Йолова, донор: Това ми беше фантазия, тръпка, през годините започнах да групирам. Попадна в мен тази чанта на доктор Камбурова...
Д-р Никола Събев подарява първия и единствен български ректороманоскоп, основан по план на неговия татко доктор Емил Събев. Изработен е в русенския цех „ Найден Киров “.
доктор Никола Събев, донор: Имаше един единствен ректороманоскоп, който се внесе в нашата страна, в нашия район, Русенския. Производство на тогавашаната Германска демократична република. Но той имаше едно несъвършенство съгласно сътрудниците, че не може да бъде напълно стерилизиран. Идеята беше да се направи подобен, който да бъде стерилизиран.
Сред най-ценните експонати е и книга за възнагражденията от 1894 година, в която стоят имената и подписът на доктор Стоян Радославов – първият старши доктор и шеф на болничното заведение след Освобождението. Той е другар на Алеко Константинов и първообраз на доктора от пътеписа „ До Чикаго и обратно “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР