Излизането на САЩ от редица договори за ограничаване на въоръженията

...
Излизането на САЩ от редица договори за ограничаване на въоръженията
Коментари Харесай

Росийская газета: САЩ са превърнали Близкия изток в полигон за своята геополитика под лозунга за борба с тероризма

Излизането на Съединени американски щати от редица контракти за ограничение на въоръженията намалява прага за потребление на нуклеарни оръжия и усилва в пъти рисковете за човечеството. Това написа в " Росийская газета " секретарят на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Потенциалът за спорове в света значително е повишен, сигнализира той. Лансираната от Съединени американски щати теория за " ред, основан на правила ", прогласява Вашингтон за висш съдия в международните работи, а военните интервенции и глобите против неуместни страни - за прерогатив на Белия дом, твърди съветският общественик.

Според него Вашингтон все по-често се пробва да получи преимущества на международните пазари посредством наказания и търговски войни, което директно заплашва благополучието на Русия.

Съединени американски щати са трансформирали Близкия изток в полигон за своята геополитика и под лозунга за битка с тероризма усилват военното си наличие в разнообразни райони. Западът употребява осведомителните технологии за военнополитически цели, с цел да подронва суверенитета на обособени страни, написа Патрушев в московския официоз, представен от ТАСС. " Особена угриженост " провокира съгласно него активността на Пентагона, откриващ " по целия свят и най-много в страни от Оперативно-наблюдателно дело лаборатории, където (...) може да се основават биологични оръжия ".

Руският външен министър Сергей Лавров разиска през вчерашния ден с арменски държавници в Ереван проблеми на биологичната сигурност. Предвидено бе по време на визитата да се подпише меморандум, гарантиращ на съветски експерти, в това число военни, достъп до арменските биолаборатории, основани със средства на Пентагона. В последна сметка обаче такава гала не се състоя, осведоми " Комерсант ".

По данни на вестника обаче " този кардинално значим за Москва документ " може да бъде подписан до края на годината.

Лавров съобщи, че Русия " дълги години " се пробва да образува механизъм за инспекции в границите на конвенцията за възбрана на биологични и токсични оръжия, " само че американските сътрудници избират да заобикалят такава договореност и насочват нещата натам, че на двустранна основа да основават по целия свят лаборатории горе-долу за себе си ". По думите му Москва има интерес от " цялостна и двустранна бистрота " в тази сфера с Армения и другите си сътрудници. Арменският му сътрудник можеше единствено да удостовери, че става дума за " биологичната сигурност на Армения " и за " сигурността в по-широк подтекст ", прибавя " Комерсант ".

Москва постоянно е подготвена да подкрепи близкоизточните страни в основаването на зона, свободна от оръжия за всеобщо заличаване, в случай че получи такава молба. Това декларира пред " Известия " Михаил Улянов, непрекъснат представител на Русия към интернационалните организации във Виена.

Идната седмица Улянов ще води съветската делегация на конференция в Ню Йорк, чиято задача е да създаде план за съглашение по основаването на такава зона в Близкия изток.

Важното е планът да бъде подписан и утвърден от всички страни в района. Това неизбежно ще породи проблеми, акцентира съветският посланик.

Тази година Израел и Съединени американски щати няма да вземат участие в полемиките, което прави задачата на форума изключително сложна. Особено поради общата обстановка и обстоятелството, че с израелците могат да договарят в действителност единствено египтяните и йорданците, които имат дипломатически връзки с Израел. Останалите арабски страни просто няма по какъв начин да водят пълностоен разговор с тази страна, с изключение на под егидата на Организация на обединените нации, а израелците желаят разговор отвън рамките на тази организация. Затова даже тук, по един частен въпрос, има диаметрално противоположни гледища и броят на несъгласията от този жанр е голям, изяснява Улянов.

Проблеми на сигурността в други райони преглежда в няколко материала " Независимая газета ".

Украинският президент Володимир Зеленски в началото може би се е надявал да се разбере с Кремъл за споразумяване на спора в сепаратистки Донбас. В последно време обаче екипът му приказва за " проект Б ", защото " Русия не се стреми към скорошна среща в " нормандски формат ", цитира вестникът киевския аналитик Мария Золкина, говорила пред в. " Донецкие новости ".

Малко неща се знаят за този авариен вид на Киев. По-рано се говореше за интернационална миротворческа задача, само че самият Зеленски изрази подозрение в реалистичността на сходен проект, щом Русия има право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, припомня " Известия ".

Бившият украински външен министър Володимир Огризко предлага Киев да сложи изискване, че в случай че до 1 декември няма среща по въпроса в " нормандски формат " (Русия, Украйна, Германия и Франция), Украйна " ще върне всичко назад " - няма да раздалечава войските в зоната на спора и да ползва така наречен формула на Щайнмайер за споразумяване на спора.

" Руската окупационна войска би трябвало да напусне украинската територия, а бандитските формирования да се самоликвидират. Тоест би трябвало да се извърши всичко належащо, с цел да се възцари мир на украинската земя. Което към този момент зависи от това по какъв начин ще се държи Русия ", декларира Огризко пред " Новое время ".

Пентагонът разчита на пари от Южна Корея - Вашингтон желае Сеул петорно да усили средствата за прехрана на американския контингент в азиатската страна, написа " Независимая газета " в друга публикация.

Предстоящата в околните дни аудиенция на американския министър на защитата Марк Еспър в Сеул дава обещание сложен разговор по основни проблеми на сигурността в Далечния изток. Сред тях е и въпросът за финансиране на американските военни в Южна Корея - 28 500 души. В прорез с политиката на Белия дом е и засилващата се борба на Сеул с Токио, която слага под удар двустранното съглашение за замяна на разследващи данни.

Друга тематика ще бъдат идните взаимни маневри на Съединени американски щати и Южна Корея през декември, към които в Сеул наподобява се развихрят подмолни битки, прибавя вестникът. Според негов източник южнокорейският президент е бил подготвен да се откаже от военното обучение, с цел да поддържа дипломатическите договаряния за денуклеаризация със Северна Корея, само че министерството на защитата в Сеул и Пентагонът са настояли маневрите да се състоят. Очаква се прочее те да бъдат много по-скромни спрямо 2017 година, когато в тях участваха 230 самолета, добавя той.

Главнокомандващите военноморските сили на Германия, Франция, Англия, Белгия и Холандия подписаха пакт, който в действителност " реанимира " така наречен Комитет на студената война, защитавал морската линия сред Северно море и Атлантическия океан, написа електронният в. " Утро ".

Основна функционалност на комитета преди време бе да брани Запада от навлизане на руския флот. Сега НАТО показва, че " тези времена " са се завърнали, продължава " Утро ", представен в " Независимая газета ".

Според фрагменти от документа, поместени в " Дифенс нюз ", страните от алианса ще съгласуват отсега нататък проектите за покупки, да вземем за пример на кораби, и непрекъснато ще разменят опит, с цел да може при възможен спор да работят като едно цяло. Пактът назовава Ламанша врата към Централна Европа и към Балтийско море, също и нишка, свързваща Англия със страните от Европа.

Руският Северен флот може да излезе в Атлантика и без да минава през Ламанша. Впрочем тази " врата към Централна Европа " не трябва да тревожи прекалено много Русия. Друг въпрос е, че протокът въпреки всичко е " врата към Балтийско море " за корабите на НАТО. И тук разположението на силите не е в интерес на Русия, в действителност обкръжена в Балтийския район от държави-членки на НАТО, чиито военноморски сили, взети дружно, са повече от мощни, разяснява " Независимая газета ".

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР