Излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да доведе

Излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да доведе ...

Brexit без сделка - куп проблеми в пътуването от и за ЕС.

Излизане на Великобритания от ЕС без сделка може да доведе до прекъсване на автобусните и авиопревози между Обединеното кралство и Европа, гласят документи на британското правителство.
От кабинета на премиера публикуваха поредния пакет от препоръки към бизнеса и гражданите, ако не бъде постигнато споразумение за условията на Brexit. В новия пакет от 24 документа става дума за транспортната сфера, ветеринарните отношения и правилата за маркиране на хранителните продукти. Първият пакет беше публикуван на 13 септември. „Ако Великобритания напусне ЕС през март 2019 г. без споразумение, притежаващите лицензи авиокомпании на Великобритания и Евросъюза ще загубят автоматично правото да осъществяват пътувания между Великобритания и Евросъюза. На авиокомпаниите ще им бъде необходимо да получават разрешение за полети между страните в индивидуален план“, гласи документ, изучен от РИА Новости.
Без споразумение автоматично отпадат от действие издадените на авиокомпаниите лицензи. Също така британското правителство съобщава, че ще разреши на европейските авиокомпании да летят до Острова при негативен изход от преговорите, но такова решение ще зависи от Брюксел – ЕС трябва да намери аналогични огледални стъпки по отношение на британските авиокомпании.
Подобни проблеми ще има и в сектора за международни автобусни превози, припомня БГНЕС. „Британските компании с лицензи за автобусни превози повече няма да могат да очакват автоматично признаване от ЕС на издадените в Обединеното кралство лицензи. Страните от ЕС могат да направят избор и да признаят британските лицензи, което ще запази пътникопотока, но това не е гарантирано“, се казва в препоръките.
На тези британци, които се отправят към ЕС със собствените си автомобили, ще им се наложи да се сдобият със специална международна застрахователна полица. Сега голяма част от тези полици позволяват на британците да пътуват из цяла Европа с колите си без да купуват допълнителни застраховки.
При негативен сценария за Brexit усложнения очакват и британските производители на минерална вода и фермерите, занимаващи се с животновъдство: на тях ще им се наложи отново да преминават през процеса по сертифициране в съответствие с правилата на ЕС. Без сертификат те няма да могат да продават продукцията си в ЕС.
Проблеми очакват и британските собственици на домашни животни, които превеждат през почивните дни и отпуските си в Европа. При Brexit без сделка ще им се наложи да се готвят за пътуването поне четири месеца предварително.

Източник: actualno.com