Излезе от печат сборникът с разкази, наградени на десетото юбилейно

...
Излезе от печат сборникът с разкази, наградени на десетото юбилейно
Коментари Харесай

Излезе от печат сборникът с наградени разкази в конкурса на Център „Алеф”

Излезе от щемпел сборникът с разкази, наградени на десетото юбилейно издание на Международния училищен конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”, проведен от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”. Книгата със заглавие „ Истории за мрак и светлина ”, каквато беше и тематиката на състезанието, съдържа 22 произведения на надарени млади разказвачи - 18 на създатели от България и 4 на създатели от Австрия, Полша, Румъния и Израел.

Темата “Истории за мрак и светлина ” въодушеви 170 млади разказвачи от 9 разнообразни страни: България, Израел, Унгария, Полша, Словакия, Германия, Австрия, Испания и Румъния. Участниците в състезанието не са се уплашили да съпреживеят страшните години на Холокоста, да потърсят и намерят същински истории за страданието и спасението и с типичната за младостта си смелост да ги пресъздадат в литературни творби. Сред тях журито отличи 18 описа, които са събрани в сборника и към този момент са разполагаем на читателите.

Младежите недвусмислено показват своята гражданска позиция. Поетът, издател, журналист и член на журито на състезанието Румен Леонидов приравнява разказите им към най-хубавото, написано в българската литература.

„ Всички създатели демонстрират забележителни литературни качества. Те имат доста добра езикова просвета и са извънредно добре осведомени освен за закононарушенията в предишното, само че вършат и проекции със съвременността. Притежават и типичната за младостта смелост. Вглеждат се в елементи, които ние, възрастните, знаем, само че поради политическа уместност или други опасения не се осмеляваме да назовем. Техните произведения би трябвало да бъдат прочетени, би трябвало да бъдат част от нашите библиотеки ”, обобщава Румен Леонидов.

Освен надарено пресъздадени епизоди за моралния протест на елементарния човек против жестокостта на Холокоста, сборникът съставлява завладяващо четиво, предизвикващо бездънен размисъл. Книгата е пъстра палитра от облици и от същински уроци по човещина. Уловили цялата тревога на времето от средата на 20 век, Втората международна война и Холокоста, с похватите на художествената литература и постоянно посредством необикновени трактовки, младите създатели описват за страха и очакванията на елементарните и доста уязвими хора в объркания свят на война и ненавист. Книгата е неповторимо образователно пособие по тематиката за Холокоста, написано от възпитаници за възпитаници

Сборникът „ Истории за мрак и светлина ” е шестото подред книжно издание на Център „ Алеф ”, който годишно събира отличени в другите издания на състезанието произведения. Министерството на образованието и науката дефинира сборниците като неповторимо образователно пособие за проучването на история и литератури и го включи в националната акция „ Час по достолепие ”.

В електронен вид „ Истории за мрак и светлина ” ще бъде наличен на уеб страницата на Център „ Алеф ”:http://alef-bg.org/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР