Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur, която е категоризирана

...
Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur, която е категоризирана
Коментари Харесай

Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 23.10 – нововъведения и промени

Излезе Linux дистрибуцията Ubuntu 23.10 „ Mantic Minotaur„, която е категоризирана като междинна версия с актуализации, генерирани за интервал от 9 месеца (поддръжката ще продължи до месец юли 2024 г.). Създадени са подготвени инсталационни облици за Ubuntu, Ubuntu Server, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio, Xubuntu, UbuntuKylin (издание за Китай), Ubuntu Unity, Edubuntu и Ubuntu Cinnamon.

Основни нововъведения и промени

Работният плот е обновен до версията GNOME 45, която включва динамичен знак за виртуален работен плот в панела, усъвършенствана е продуктивността на търсенето, прибавен е знак за камерата, хардуерно видеоускорение, сменени са приложението за обзор на изображения и камерата, изменен е стилът на проявление на страничната лента и са обновени библиотеките GTK 4.12 и libadwaita 1.4. Специфичните за Ubuntu промени обгръщат включването на приложението GNOME Clocks.

В него е включено уголемение на GNOME Shell – Tiling Assistant, което уголемява опциите за работа в мозаечен режим и наред с другите неща поддържа систематизиране на екрана в 4 елементи.

Linux ядрото е обновено до версия 6.5. Сред характерните за Ubuntu промени в пакета на ядрото е компресирането на модулите благодарение на логаритъма zstd, което понижава времето за зареждане. В пакета на ядрото са добавени нови набори от пачове за shiftfs, Apparmor и LSM. По подразбиране е задействан механизмът MGLRU (Multi-Generational LRU), който замества остарялата реализация на LRU (Least Recently Used) с две опашки с многостепенна конструкция, която по-добре дефинира кои страници памет се употребяват в реалност и кои могат да бъдат избутани в раздела за замяна. Настройките на ядрото са усъвършенствани, с цел да се понижи латентността при насочените към работния плот задания. Имплементацията на ZFS е обновена до версия 2.2.0~rc3. Поддръжката за картографиране на потребителските идентификатори при монтиране е преместена в Ceph FS. Актуализирани са GCC 13.2.0, binutils 2.41, glibc 2.38, systemd 253.5, Python 3.11.5 (Python 3.12.0-rc2 също е разполагаем в хранилището), Perl 5.36.0, LLVM 16 (LLVM 17 също е разполагаем в хранилището), Rust 1.71, OpenJDK 21 (OpenJDK 17 също е запазен),.NET 7.0.110, Go 1.21,
Обновени подсистеми: Mesa 23.1.7, BlueZ 5.68, NetworkManager 1.44, Pipewire 0.3.79, Poppler 23.08, xdg-desktop-portal 1.17.2, CUPS 2.4.6, PulseAudio 16.1, Snapd 2.60.3. Актуализирани са редица потребителски приложения, в това число Firefox 117, LibreOffice 7.6, Thunderbird 115.2, GIMP 2.10.34, Rhythmbox 3.4.7, Blender 3.6.2, Krita v5.1.5, Scribus 1.5.8, Darktable 4.2.1, Inkscape 1.2.2, OBS Studio 29.1.3. Обновени сървърни пакети: Nginx 1.24, Apache httpd 2.4.57, Django 4.2, Dovecot 2.3.20, Spamassassin 4 (с поддръжка на DMARC), Docker n 24.0.5, Containerd 1.7.2, Runc 1.1.7. Добавена е пробна поддръжка за криптиране на дискове, което не изисква ключова дума за отключване на диска при зареждане, като информацията за ключа за декриптиране се съхранява в TPM (Trusted Platform Module). За инсталиране на Ubuntu Desktop новият инсталатор по дифолт е в режим „ минималистичен “. Налична е алтернатива за избор на уголемен режим на инсталиране, с цел да се разреши първичното инсталиране на спомагателни приложения, като LibreOffice и Thunderbird. В инсталатора е възобновена поддръжката на файловата система ZFS.

Предложен е новия управител на приложения Ubuntu Store, написан на езика Dart благодарение на фреймуърка Flutter, както и адаптивни способи за оформление на интерфейса за вярна работа на екрани с всевъзможен размер. В Ubuntu Store е осъществен смесен интерфейс за работа с пакети във формат DEB и Snap (snap се избира по дифолт, когато има една и съща стратегия в пакети deb и snap), разрешава търсене и навигация в каталога с пакети snapcraft.io и обвързваните складове DEB, разрешава ръководство на инсталирането, деинсталирането и актуализирането на приложенията, инсталиране на обособените deb пакети от местни файлове. Приложението употребява нова система за оценяване, в която петстепенната канара за оценяване е сменена с гласоподаване „ харесвам/не одобрявам “ (+1/-1), въз основа на което се получава виртуална оценка от пет звезди. Като алтернатива е непокътната използването на остарелия управител на приложения Ubuntu Software.

Добавено е новото приложение Firmware Updater, което дава опция за инсталиране на актуализации на фърмуера, без да се започва фонова услуга за ръководство на актуализациите.

Добавен е пакетът fonts-ubuntu-classic, който предлага набор от типичен шрифтове, употребявани в Ubuntu преди версия 23.04. Реализирана е поддръжката на хардуерно шифроване и декодиране на видео в пакета snap с браузъра Chromium. Разширен обсег на инструментите за ръководство на поверителността – прибавен е механизъм, който желае от потребителя данни за упълномощаване, когато е належащо да се дават на приложения спомагателни права (например за достъп до избрани файлове). Подобрена е сигурността на ръководството на PPA ключовете на хранилището. Помощната стратегия add-apt-repository в този момент прибавя всички данни за PPA хранилището към файловете.sources във формат deb822, вместо настрана да прибавя файла.list в /etc/apt/sources.list.d/ и gpg ключа в /etc/apt/trusted.gpg.d. Ubuntu Desktop употребява системата Netplan, която към този момент се употребява в Ubuntu Server, за запазване на настройките на мрежовия интерфейс. При възобновяване на системата миграцията на настройките и профилите на NetworkManager (от /etc/NetworkManager/system-connections/ към /etc/netplan/90-NM-*.yaml ) се прави автоматизирано (копие на старите настройки и профили се съхранява в /etc/netplan/01-network-manager-all.yaml.dpkg-backup и /var/lib/NetworkManager/backups/). Конфигурационният файл /etc/netplan/01-network-manager-all.yaml е изместен в /lib/netplan/00-network-manager-all.yaml, защото в този момент не се предлага да се трансформира ръчно. Включен е механизмът ADSys (Active Directory Certificate Auto Enrollment), който разрешава автоматизираното приемане на документи от услугите на Active Directory, когато са задействани груповите политики. Автоматичното приемане на документи посредством Active Directory се употребява и при свързване към корпоративни безжични мрежи и VPN мрежи. В компилациите за платките Raspberry Pi е добавена формалната поддръжка на модулите за камери с автоматизирано фокусиране, наред с други неща. Библиотеката libcamera е обновена до версия 0.1. Настройките на Cloud-init са изменени, с цел да се изключи удостоверяването с ключова дума в SSH сървъра по дифолт. Добавена е поддръжка за платките Raspberry Pi 5 и SiFive HiFive Pro P550. Достъпът до потребителските пространства от имена към този момент е наличен единствено за стратегии, за които е прибавен специфичен профил на AppArmor (например Chrome има профил /etc/apparmor.d/opt.google.chrome.chrome, който може да се употребява като образец за отваряне на достъпа до потребителските пространства от имена за други програми). Промяната ще направи системите, употребяващи контейнери, по-сигурни против уязвимости, които изискват достъп до потребителско пространство от имена, с цел да бъдат употребявани. Разработва се версията Ubuntu Core Desktop, основана на платформата Ubuntu Core и включваща само приложения, създадени благодарение на форматирани Snap пакети.

Kubuntu предлага десктопа KDE Plasma 5.27.8 и пакета приложения KDE Gear 23.08.1. Ubuntu Cinnamon включва потребителската среда Cinnamon 5.8.4.
Базираната на Xfce 4.18 среда на Xubuntu е актуализирана с нови версии на Mousepad 0.6.1, Ristretto 0.13.1, Xfce Power Manager 4.18.2, Xfce Screensaver 4.18. 2, Xfce PulseAudio Plugin 0.4.7, Xfce Screenshooter 1.10.4, elementary-xfce 0.18, Greybird 3.23.3, GNOME Disk Usage Analyzer (baobab), GNOME Fonts (gnome-font-viewer) и GNOME Document Scanner (simple-scan). В някои съставни елементи на Xfce е усъвършенствана поддръжката на мащабиране на интерфейса. Включени са цветни емотикони. Подобрена е поддръжката на Bluetooth слушалки. Добавена е поддръжката на нови устройства за въвеждане на данни посредством допиране, като да вземем за пример Apple Magic Trackpad. Ubuntu Studio е актуализирано до Carla 2.5.6, Audacity 3.3.3, Ardour 7.5.0, Patchance 1.1.0, digiKam 8.1.0, OBS Studio е актуализирано до 29.1.3, Blender 3.6.2, KDEnlive 23.08.1, Freeshow 0.9.7, Q Light Controller Plus 4.12.7. Ubuntu MATE включва изданието MATE Desktop 1.26.3, а панелът MATE е обновен до клона 1.27 и включва спомагателни ъпдейти. В Lubuntu по дифолт се предлага потребителската среда LXQt 1.3. В Ubuntu Budgie работният плот Budgie е обновен до версия 10.8. Добавен е нов аплет с имплементация на количка за извършване на покупки.

Добавена е поддръжката на Magpie, отклонение на Mutter. Подобрен е разговорът за засвидетелствуване, който се демонстрира, когато се изискват разширени права. Реализиран е избор за профил на продуктивността (пестене на сила, уравновесено ползване на сила и оптималната производителност).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР