Излагането на слънчевите лъчи има редица полезни ефекти за организма

...
Излагането на слънчевите лъчи има редица полезни ефекти за организма
Коментари Харесай

Препоръки при слънчево изгаряне на кожата


Излагането на слънчевите лъчи има редица потребни резултати за организма - подтиква синтеза на витамин Д в кожата, покачва съпротивителните сили на организма, усъвършенства кръвообращението. Но паралелно с изброените позитиви прекаляването със слънчевите бани и излагането на слънце без защитни средства крие своите опасности.

Слънчевото изгаряне съставлява остра кожна реакция, която поражда вследствие на несъразмерното излагане на нездравословна ултравиолетова радиация. Главна роля има въздействието на UVB лъчите , защото те проникват в най-горния пласт на кожата – епидермиса. За разлика от тях UVA лъчите проникват по-дълбоки (в дермата) и имат отношение към процеса на стареене на кожата (фотостареене), само че не и към изгарянето.

Симптомите са изразена сензитивност – освен при досег, зачервяване, топла на досег кожа, леко оточна, налице е парене, болежка при допиране, а при по-сериозно изгаряне се появяват мехури с разнообразни размери, които са цялостни с бистра течност.

При съществуването на какви признаци е належащо да потърсим лекарска помощ?

Ако са налице възприятие на уязвимост и замаяност, при дехидратация на организма – вдлъбване на очните ябълки, неотделяне на урина или в случай че тя е в доста малко количество (несъответстващо на признатите течности), рискова жадност (симптоми на обезводняване). Консултация със експерт е нужна още при появяването на гадене, повръщане, интензивен пулс, учестено дишане, настинка, появята на обрив, възпаление на появилите се мехури.

Какво можем да създадем, когато изгарянето е към този момент факт?

От първостепенно значение е преустановяване на контакта със слънчевите лъчи. За времето, в което кожата се възвръща (3-4 дни) е належащо да се слага предпазен артикул с висок фактор и в щедро количество, да се седи на сянка (под чадър), обличане с памуни облекла или други негруби материи, както и отбягване директния контакт със слънцето.

Признаците на слънчевото изгаряне не всеки път са очевидни. Те нормално стартират 3-5 часа след излагане на слънчевите лъчи и се утежняват най-вече 12 до 24 часа след експозицията.

За да се облекчат недоволства може да се одобряват нестероидни противовъзпалителни средства – да вземем за пример ибупрофен, който потиска признаците като мъка, оточност и повишение на телесната температура. Аспиринът също е целесъобразен, само че не и при деца под 12-годишна възраст, заради заплаха за развиването на синдром на Рей.

Свързани публикации.. Рак на кожата – значение на УВ-лъчите и някои други фактори 0 Фотопротекция – нужда освен през летните месеци 0 Слънчево изгаряне – за какво е рисково? 0

Хладните компреси с вода дават доста утешение на кожното неспокойствие. При взимане на студен душ би трябвало да се настройки авансово силата на водната бликам, с цел да не се нарани кожата в допълнение. Не използвайте сапун, масло или различен артикул за баня. Не трийте кърпата при подсушаване , а единствено леко потупвайте.

Нанасянето на кремове, особено предопределен за слънчево изгаряне или такива за след слънце са подобаващи. Най-често се употребяват съдържащите

алое вера, пантенол, алантоин , само че без наличие на алкохол. Ако отглеждате алое в дома си, може да го приложите непосредствено върху проблематичното място.

За да се предпазите и намалите в дълготраен проект риска от увреждане на кожата, може да се одобряват антиоксидантни добавки - витамин С и витамин Е. Локалното използване крем, съдържащ витамин Е също има успокоителен и лековит резултат.

През възстановителния интервал, когато зачервяването доста намалее е значимо да се нанася постоянно хидратиращ артикул без мирис и алкохол, с цел да предотвратите вероятно лющене и раздразнение

Предразположени към изгаряне са децата под 6-годишна възраст лицата над 60 години; хора със светла кожа, светли очи и руса или алена коса; излагащите се на слънчевата светлина сред 10 ч. и 16 ч., когато слънчевите лъчи са най-силни, както и пребиваващите на огромна надморска височина.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР