Излагането на слаба светлина през нощта – като например сиянието

...
Излагането на слаба светлина през нощта – като например сиянието
Коментари Харесай

Спането на тъмно спасява от депресия

Излагането на слаба светлина през нощта – като да вземем за пример сиянието на телевизионния екран, може да провокира промени в мозъка, които водят до внезапни промени в настроенията, в това число меланхолия. Това излиза наяве от неотдавна извършен опит със хамстери.

Въпреки, че към момента не е потвърдено, че това е 100 % правилно за хората, тези обстоятелства могат да обяснят за какво чиновниците, които работят през нощта, както и други – непрекъснато подложени на светлина през вечерта, са по уязвими към неспокойства и нарушавания на прочувствените положения.

Нощните лампи са неизменим апарат, присътващи в съвсем всички спални пространства. Днес се организират от ден на ден изследвания, опитващи се да дадат отговор на въпроса дали тяхната светлина в нездравословна за нощния сън.

За да разбере това Трейси Бедросян, докторант по неврология в университета в Охайо, Съединени американски щати, и неговите голеги сложили хамстери в две разнообразни среди. В първия случай животинката била излагана 16 часа на дневна светлина и 8 на безспорна мрачевина. Другият хамстер също бил оставян на 16 часа дневна светлина, само че през нощта включвали в помещението му нощна лампа, с интензитета на TV екран.

След 8 седмици тествали гризачите. Учените изследвали държанието им и вероятните сигнали, показващи, че някои от тях имат меланхолия. Наблюдавали дали хамстерите се включват в действия, които нормално харесвали – като да вземем за пример пиенето на захарна вода.

При хората, загубата на чувството за наслаждение се назовава анхедония и е главен признак на депресията.

 Спането на мрачно избавя от меланхолия

На хамстерите от двете групи бил възложен избор дали да пият елементарна или подсладена вода. Хамстерите, изложени на ярко през нощта, изпили еднообразно количество от двете води, защото изгубили чувството за приятност от сладката вода.

Това значи, че те не разграничават хубавите от неприятните чувства, а това може да се счете за признак на начална меланхолия.

Мозъчните промени на хамстерите могат да са провокирани и от непостоянно производство на хормона мелатонин. Мелатонинът дава сигнал на тялото, че е време за сън, само че в случай че има включена лампа тези сигнали не доближават до организма. За този хормон се знае, че има анти-депресивни свойства, ето за какво неговото понижено количество може да провокира положения на меланхолия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР