Изкуството смекчава нравите“ (Artes moliunt mores“ ) е казал в

...
Изкуството смекчава нравите“ (Artes moliunt mores“ ) е казал в
Коментари Харесай

Да откраднеш Джаз фестивала в Банско

„ Изкуството смекчава нравите “ („ Artes moliunt mores “ ) е споделил в древността безсмъртния Овидий. На нашата географска широчина обаче нравите мъчно се трансформират. И въпреки от дълго време да живеем в 21 век, похватите са си все по този начин " антични " - груби и несъвместими с изкуството.

Кончината на доктор Емил Илиев (през ноември предходната година), основател и закрепостен шеф на най-голямото интернационално джаз събитие у нас, отприщи алчните попълзновения на локални играчи, решили, че вдовицата и фамилията на интелектуалеца са лесна плячка.

Главно настоящо лице е кметът на Банско Иван Кадев. Вместо да брани от непознати похищения културния знак на града, той прави тъкмо противоположното - на 23 февруари внася в патентното ведомство искане за регистрация на марката „ Международен Джаз Фестивал Банско “. Незнайно за какво обаче в формалната страница на институцията името на заявителя не е оповестено!

На пръв взор в това начинание няма нищо неприятно. И нямаше да е неприятно, в случай че всичко в оферти от градоначалника Кадев комитет изглеждаше обикновено. Но то е, меко казано, смущаващо. Защото, съгласно писмото до госпожа Таня Илиева с дата 18 март, с което „ БАНКЕРЪ “ разполага, във въпросния учредителен комитет няма нито един човек, който да има най-малко едномесечен трудов опит в организирането на културни мероприятия. Камо ли на интернационален фестивал от сходен сан.

Да връщаме лентата 24 година обратно и да описваме какъв подвиг е да направиш от нищо нещо, няма никакъв смисъл. Дори неизкушените от джаза от дълго време знаят какво се случва всяко лято в Банско и кои звезди са прелетели 10 000 километра, с цел да посвирят и попеят на площад " Никола Вапцаров ".

Онова, което даже изкушените от джаза обаче мъчно могат да си показват е интелектуалната ангария, която се крие зад формалното разкриване, медийния културен плакат и жълтеникавите всемирски летописи.

Без да героизираме никого, цитираме част от " отварящия " репортаж на сътрудниците от БиТиВи по случай миналогодишното " пандемично " издание на форума:

" Банско джаз фест 2020 " - 20 концерта, близо 200 музиканти, над 20 часа музика, 20 000 фенове. Или дъжд, изключително състояние, промени в последната минута. Сбитият преразказ на 23-ото издание на фестивала... ".

Тук не става въпрос за броя на туристите, тяхното настаняване и изхранване. Банско си е туристически център и в случай че ще три пъти повече посетители да му дойдат, отново никой няма да остане на гладен, жаден и на улицата. Мисълта ни е, за изпълнителите. Близо 200 музиканти, участващи в 20 концерта. Това значи 10-12 контракта с мениджъри и промоутърски компании, пръснати по целия свят. И подписани най-малко след едногодишни договаряния за уточняване на графици, турнета, свободни дати, размер на възнаграждения, условия за настаняване и така нататък Тоест - логистика, от която членовете на бъдещия към момента учредителен комитет нямат даже смътна визия.

Опитахме се да разберем гледната точка по въпроса на самия кмет на Банско - Иван Кадев. Пред „ БАНКЕРЪ “ той сподели, че няма нищо необичайно в това общината да внесе искане за патентоване на марката " Международен джаз фестивал Банско ", защото тя е била главен спонсор на събитието през всички тези години. Опита се да каже, че се надява и в бъдеще да работи с госпожа Таня Илиева, само че необичайно за какво пропусна да спомене изискванията, които й слага за това „ бъдещо съдействие “.

Попитахме още кмета " Работа на една община ли е да се занимава с организацията и провеждането на конгреси от подобен мащаб и дали компетентността на чиновниците й е задоволителна за сходно предизвикателство? "

В отговор Кадев изясни, че този въпрос също следва да бъде решен. Очевидно визиите на кмета са, че такава активност би могъл да провежда всеки, на който тя е възложена…?!

За „ равнището “ на подготвеност на сегашния кмет и някогашен служител на реда Кадев, обаче можем да съдим и по още един факт. Тази година той е предложил на доктор Таня Илиева

да направи починалия й брачен партньор почетен жител на Банско! 

Трудно е да се „ устои “ на сходно предложение нали? Какъв обсег единствено...

Е, като изключим " дребния " факт, че това... към този момент се е случило - преди цели 14 години. Който не има вяра - да отвори раздел " Почетни жители " в уеб страницата на Община Банско и да види какво написа там:

" Д-р Емил Илиев - почетен със званието почетен жител за приноса му за развиването на туризма с учредяването на годишния Международен джаз фестивал, както и за одобряване на гр. Банско като нравствен и теоретичен център посредством Летния медицински университет и помощ в годините на прехода в обществената сфера на Община Банско според Решение № 1124/25.09.2007 година на Общински съвет – Банско “.

Коментарът тук е непотребен!

Потърсихме мнението на индивида, без чиито старания и труд фестивалът мъчно щеше да стане събитие от интернационална големина. Става дума за Екатерина  Карагяурова, шеф и съсобственик на компания „ БГ саунд стейдж “ ООД, която години наред е съорганизатор на форума.

Портфолиото на продуцентската компания е повече от впечатляващо, тъй като тя показва пред българската аудитория Националният балет на Испания, Монсерат Кабайе, Мариза, Патрисия Каас, " Буена Виста Соушъл Клъб ", Турецкий хор, Лиса Стенсфийлд, Силви Вартан, Ана Моура, Нувел Ваг и доста други международни звезди. Последните й триумфи са концертите на Андре Рийо и Ара Маликян. И тъкмо професионалният екип на „ БГ саунд стейдж “ ООД кметът Кадев счита да размени с... цялостен шеф на две нощни заведения?

Потърсихме и госпожа Карагяурова. Тя не можа да скрие възмущението си от протичащото се, терзанията си за бъдещето на фестивала и огорчението си от нашенските нрави. Тя е провела протестна подписка, в която влизат имената на едни от най-известните наши реализатори. По този метод тя желае да покаже на кмета Кадев, че този вандалски акт против градения в продължение на 23 години авторитет на джаз фестивала няма да бъде признат покорно от хората на изкуството в България.

Пред „ БАНКЕРЪ “ Карагяурова сподели: „ В последните месеци, вместо да работим интензивно за положителната организация на идното издание на фестивала, времето ни минава в срамни пазарлъци с кметската администрация на Банско. Зад всичко това към този момент напълно прозират ползите на хора, чиято единствена цел е да отстранят един потвърдил се през годините екип и да присвоят името на този интернационален конгрес. И то без въобще да са наясно какво тъкмо ще вършат с него.

Опасявам се, че даже и да се оправят с някакъв тип организация, тя надали ще може да се съпоставя с мащаба, който доктор Илиев постигаше през последните 23 години. И най-страшното е, че по този начин както вървят нещата до момента, няма да е надалеч времето, когато фестивалът ще бъде обезличен до равнището на общинска художествена самоинициатива “.

Какво мислят двама български президенти за случая

Тътенът по-късно посягане, надали ще бъде безопасен. Поне по този начин счита някогашният президент на Република България Петър Стоянов. Той остана учуден от информацията за протичащото се и то освен в качеството му на някогашен президент, само че и в това на неприкрит почитател на фестивала.

Пред „ БАНКЕРЪ “ той съобщи: „ Едва ли през днешния ден ще мога да разясня случая, защото от вас узнавам за протичащото се. Разбира се, ще се срещна в елементи с всичко това, ще се срещна с госпожа Илиева и откакто си изясня обстановката, ще направя всичко по силите си да оказа помощ. Още повече, че тук става дума и за морал. “

Подобна беше реакцията и на различен наш президент – Росен Плевнелиев, който е измежду най-големите фенове на джаз фестивала в Банско, само че не бе чул нищо за последните събития. Той също изрази подготвеност да се запознае с желанията на хората, от които зависеше (поне досега) организацията и провеждането на това събитие. Но и той не пропусна да подчертае голямата роля на доктор Илиев за издигането на този конгрес на интернационално равнище и за превръщането на Банско в джаз столица на България.

Предателство ли е ходът на кмета?

Ето какво съобщи някогашният кмет на Банско Георги Икономов пред „ БАНКЕРЪ ":

„ Това, което се случва, мога да дефинира само като изменничество. И освен към хората, които години наред са полагали съществени старания да наложат този фестивал като международна марка, само че и към самите жители на Банско. Опасявам се, че за следващ път ще станем очевидци на използването на един модел: по какъв начин у нас се крадат хрумвания и труд, изземва се бизнес и се ликвидира нещо стойностно. Вярно е, че община Банско постоянно е била спонсор на това събитие, само че наред с още десетки други. Освен това, не виждам каква е повода едно кметство да поема сходен ангажимент, когато има стотици други проблеми, които е длъжно да взема решение. За страдание не виждам особени прояви на разум в настоящето ръководство на общината. “

Най-засегнатият от това идно безумие човек доктор Илиева разяснява случая пред „ Банкеръ “ по този начин:

„ Не мога да допускам, че съм принудена да се занимавам с попречване на дейности, провокирани от човешката лакомия и облечени във въпиюща непросветеност. Целта на този фестивал в никакъв случай не е била да бъде източник на приходи за брачна половинка ми. Той го правеше само за да го наложи като интернационален конгрес и да направи Банско същински център на културата. 

 В момента управлението на общината безусловно се подиграва с нас – неговите наследници.

Както съм казвала и на кмета Кадев, за мен е учудващо, че те желаят да трансформират фестивал, който има 23 години традиция, статут на най-престижното музикално събитие у нас, носещо  интернационална популярност на града и в това време желаят да го припознаят, като подобен, само че … на общината.

Ясно заявих, че предлагането да се провежда комитет за организацията на фестивала цели само да се завоалират истинските  планове. А съгласно мен - те се видни за всички, така като  общината няма нито опита, нито потенциала да провежда сходно огромно събитие. По-скоро  задачата е то да се даде на готово на една никому незнайна компания, без никакъв опит.

Що се отнася до въвличането ни в сходна скица, това  е освен неприемливо, само че и обидно. И несъмнено това е метод да се  компрометира фестивала и всички, стоящи зад неговата организация. Колкото и разновидности да оферират за комитети, сдружения или обединявания, общоизвестен факт е, че те не вършат организацията сполучлива, а в противен случай – размиват отговорността и водят към цялостно крушение. В последна сметка истината  е, че това е опит за  заграбване на  непозната интелектуална благосъстоятелност. Но аз в никакъв случай няма да приема всичко това покорно “.

Още доста неща могат да бъдат написани по този абсурден сюжет, само че това надали ще промени обстоятелството, че се приготвя една от най-вандалските обири на един от примерите в културния живот на страната ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР