Изкуственият интелект се внедрява все по-дълбоко в работата на редица

...
Изкуственият интелект се внедрява все по-дълбоко в работата на редица
Коментари Харесай

Навярно вече сте се досетили: Microsoft определи 16 GB минимум RAM за компютрите с изкуствен интелект

Изкуственият разсъдък се внедрява все по-дълбоко в работата на редица устройства и изключително в операционните системи. Ето за какво невронните мрежи се нуждаят от все по-мощен хардуер за постоянна и вярна работа. По данни на аналитичната компания TrendForce Microsoft е определила най-малък размер на оперативната памет от 16 GB за компютри, преносими компютри и други устройства, които употребяват логаритми с изкуствен интелект.

Това решение не е непринудено и неоснователно. През 2024 година компанията има намерение да показа на пазара по този начин наречените „ лични компютри с изкуствен интелект “ с операционната система Windows 11 23H2, в която интензивно се употребяват невронни мрежи – основно под формата на виртуалния помощник Windows Copilot. През тази година Microsoft ще показа и Copilot Pro – помощник с изкуствен интелект, интегриран в продуктите Office и Microsoft 365 и популяризиран извънредно на платена основа.

Някои от функционалностите на ИИ в Оценка за съвместимост Windows 11 ще употребяват вътрешната мощ на компютъра. В допълнение към невронния процесор (NPU), без който на процедура не може нито един актуален процесор, основна роля ще играе и количеството оперативна памет. За работата на огромните езикови модели (LLM) и честия достъп до тях дребното количество оперативна памет просто не е задоволително. Ето за какво Microsoft стигна до заключението, че 16 GB е минималното количество RAM, което ще бъде задоволително за вярната работа на ускорението на изкуствения разсъдък и Copilot AI. В резултат на това преносимите компютри от 2024 година ще имат 16 GB като базова спецификация на паметта; а за комерсиалните преносими компютри – опция за увеличение до 32 GB или даже 64 GB според от условията на организацията. Разбира се, сходна стъпка ще бъде една чудесна опция за DRAM промишлеността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР