Изкуственият интелект помогна за разшифроването на древен папирусов свитък, който

...
Изкуственият интелект помогна за разшифроването на древен папирусов свитък, който
Коментари Харесай

ИИ помогна за разшифроването на древен папирусов свитък

Изкуственият разсъдък оказа помощ за разшифроването на античен папирусов свитък, който се е трансформирал в парче почернял въглерод след изригването на Везувий през 79 година след Христа. Първите пасажи от текста разкриват невиждани до момента разсъждения на гръцки мъдрец.


Откритието завоюва огромната премия от 700 000 $ в състезанието " Vesuvius Challenge " и употребява композиция от техники за 3D картографиране и изкуствен интелект за разкриване на мастило и разшифроване на формите на буквите в сегменти от свитъци, известни като папирусите от Херкулан, които са били сканирани в дигитален тип. Обединените старания на членовете на спечелилия екип - Юсеф Надер, Люк Фаритор и Джулиан Шилигер - биха могли да проправят пътя за още открития от спомагателни папирусни свитъци, които в миналото са се намирали в библиотека в античния римски град Херкулан, заяви „ New Scientist ”.

" Мисля, че това ще бъде голяма облага за познанията ни по антична философия, просто гигантска - зашеметяващо количество нов текст ", сподели Майкъл МакОскър от Университетския лицей в Лондон, който не е взел участие в откритието.

Печелившият план отговаряше на критериите на " Vesuvius Challenge " - да се разчетат повече от 85% от знаците в четири пасажа, всеки от които се състои от 140 признака - и като бонус включваше още 11 колони текст с общо повече от 2000 признака.

Тези новооткрити гръцки букви разкриват мислите на Филодем, за който се счита, че е бил философът, обитавал в библиотеката, в която са се съхранявали папирусите от Херкулан. Дешифрираният текст се концентрира върху това по какъв начин дефицитът или изобилието на храна и други артикули въздейства върху удоволствието, което те доставят. Това подхожда на епикурейската философска школа на Филодем, която слага удоволствието като съществена цел в живота. Изглежда, че 2000-годишното му писание даже е допустимо да се подиграва със стоическата философска школа, която " няма какво да каже за удоволствието ".

Конкурсът " Vesuvius Challenge " не е завършил. Неговите цели за 2024 година включват намиране на метод за увеличение на мащаба на техниките за 3D сканиране и дигитален разбор, без да станат прекомерно скъпи. Настоящите техники костват 100 $ на квадратен сантиметър, което значи, че виртуалното разрастване на цялостен свитък може да коства сред 1 и 5 милиона $, а има 800 свитъка, които чакат да бъдат разчетени.

" Реалистично видяно, по-голямата част от известната, към този момент разгърната библиотека е епикурейска философия и това е, което би трябвало да чакаме, само че има и значими философски текстове, може би малко история и латинска литература. Пълните текстове на създатели като Ений или Ливий Андроник, ранноримски създатели, чиито творби не са оживели, биха били чудесни ", споделя МакОскър.

" Симпозиумът на Епикур, в който той написа за биологията на потреблението на вино, би бил доста занимателен “, добави той./БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР