Изкуственият интелект по-скоро ще увеличи работните места, отколкото да ги

...
Изкуственият интелект по-скоро ще увеличи работните места, отколкото да ги
Коментари Харесай

ООН: ИИ вероятно ще увеличи работните места

Изкуственият разсъдък по-скоро ще усили работните места, в сравнение с да ги унищожи, се показва в изследване на Организация на обединените нации, предава Агенция Франс Прес.


Стартирането през ноември на генеративната платформа за изкуствен интелект ChatGPT, която е способна да извършва комплицирани задания по команда, се преглежда като софтуерна забележителност, предвещаваща евентуална трагична промяна на работното място.

Но ново изследване на Международната организация на труда (МОТ) към Организация на обединените нации, в което се преглежда евентуалното влияние на тази и други платформи върху количеството и качеството на работните места, демонстрира, че множеството работни места и браншове са единствено отчасти изложени на автоматизация.

Повечето от тях е " по-вероятно да бъдат допълнени, а не сменени от най-новата вълна на генеративния изкуствен интелект, като ChatGPT ", съобщи МОТ.

" Следователно най-голямото влияние на тази технология евентуално няма да бъде унищожаването на работни места, а по-скоро евентуалните промени в качеството на работните места, а точно интензивността на труда и автономността. "

Междувременно в изследването се акцентира, че въздействието на технологиите ще варира доста според от специалностите и районите, като в същото време се предизвестява, че дамите са по-склонни от мъжете да усетят, че работните им места са наранени.

Установено е, че канцеларската работа е категорията специалности с най-голямо софтуерно влияние, като съвсем една четвърт от дилемите се смятат за мощно изложени, а повече от половината от дилемите са приблизително изложени.

В други професионални групи, в това число мениджъри и техници, единствено дребна част от дилемите са мощно изложени на софтуерно влияние, а към една четвърт са със междинни равнища на излагане, съобщи МОТ.


Междувременно анализът сподели, че страните с по-високи приходи ще изпитат най-големи последствия от автоматизацията заради забележителния дял на чиновническите и парапрофесионалните специалности в разпределението на работните места там.

Той откри, че цели 5,5 % от общата претовареност в страните с високи приходи е евентуално изложена на автоматизиращите резултати на генеративния изкуствен интелект, до момента в който в страните с ниски приходи това са единствено 0,4 % от заетостта.

В същото време изследването откри, че делът на заетостта, евентуално наранена от автоматизацията, е повече от два пъти по-висок за дамите, в сравнение с за мъжете.Това се дължи на свръхпредставеността на дамите в канцеларската работа, изключително в страните с високи и междинни приходи.

Макар че отчетът сподели обилни разлики в евентуалното влияние върху загубата на работни места, провокирана от ИИ, сред богатите и по-бедните страни, той откри, че капацитетът за увеличение на броя на работните места е съвсем идентичен в другите страни.

Това допуска, че " при съществуването на подобаващи политики тази нова вълна на софтуерна промяна може да предложи значими изгоди за разрастващите се страни ", съобщи МОТ.

Тя обаче предизвести, че въпреки увеличението да може да значи позитивно развиване, като да вземем за пример автоматизиране на рутинни задания, с цел да се освободи време за по-ангажираща работа, " то може да се ползва и по метод, който лимитира представителството на служащите или форсира интензивността на работата ".

Ето за какво страните следва да разработят политики в поддръжка на " проведено, заслужено и консултативно " прекосяване, обявиха създателите на отчета, като подчертаха, че " резултатите от софтуерния преход не са авансово избрани ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР