Изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места на

...
Изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места на
Коментари Харесай

Изкуственият интелект застрашава 1/4 от работните места в Европа и САЩ

Изкуственият разсъдък може да размени 300 милиона работни места на цялостен работен ден, се споделя в отчет на капиталовата банка Goldman Sachs. Това значи, че AI може да размени една четвърт от служащите  в Съединени американски щати и Европа, само че също по този начин може да значи и основаване на нови работни места, както и взрив на продуктивността.

В последна сметка обаче може да усили общата годишна стойност на стоките и услугите, създадени в международен мащаб със 7%. Генеративният AI, кадърен да основава наличие, неразличимо от човешката работа, е „ огромен прогрес “, се споделя в отчета.

Правителството на Обединеното кралство има предпочитание да насърчи вложенията в развиването на изкуствен интелект, което съгласно него „ в последна сметка ще подтиква продуктивността в цялата стопанска система “.

„ Искаме да сме сигурни, че изкуственият разсъдък добавя метода, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава – прави работата ни по-добра, вместо да я лишава “, сподели министърът на науката, нововъведенията технологиите Мишел Донелан пред английското издание The Sun.

Докладът на Goldman Sachs отбелязва, че въздействието на AI ще зависи от икономическите браншове, в които се употребява  – 46% от дилемите в административните и 44% в правните специалности могат да бъдат автоматизирани, само че единствено 6% в строителството и 4% в поддръжката.

„ Единственото нещо, в което съм сигурен, е, че няма метод да знам какъв брой работни места ще бъдат сменени от генеративен AI “, сподели Карл Бенедикт Фрей, шеф  в Oxford Martin School, пред BBC.

„ Това, което прави ChatGPT да вземем за пример, е да разреши на повече хора със междинни умения за писане да основават есета и публикации. Следователно публицистите ще се сблъскат с по-голяма конкуренция, което би понижило заплатите, в случай че не забележим доста доста нарастване на търсенето на такава работа “, споделя той.

„ Помислете за въвеждането на GPS технология и платформи като Uber. Изведнъж познаването на всички улици в Лондон имаше доста по-малка стойност – и по този начин резултатът беше по-ниски заплати, а не по-малко водачи “.

Според проучване, представено в отчета, 60% от служащите, които могат да бъдат сменени от изкуствен интелект, са в специалности, които не са съществували през 1940 година

Но други проучвания демонстрират, че софтуерните промени от 80-те години на предишния век са изместили служащите по-бързо, в сравнение с са основали работни места.

И в случай че генеративният AI е като предходния прогрес на осведомителните технологии, заключава отчетът, той може да понижи заетостта в близко бъдеще.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР