Изкуственият интелект крие рискове за сигурността на работните места по

...
Изкуственият интелект крие рискове за сигурността на работните места по
Коментари Харесай

Скоро много хора ще си търсят друга работа си заради роботите: Черна прогноза от МВФ

Изкуственият разсъдък крие опасности за сигурността на работните места по света, само че също по този начин предлага " голяма опция " за повишение на занижените равнища на продуктивност и стимулиране на световния напредък. Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в изявление за Агенция Франс Прес.

" Изкуственият разсъдък (ИИ) ще засегне 60% от работните места в развитите стопански системи ", сподели Георгиева във Вашингтон, малко преди да отпътува за годишния Световен стопански конгрес в Давос, Швейцария.

Тъй като се чака изкуственият разсъдък да окаже по-малко въздействие в разрастващите се страни, към " 40% от работните места в международен мащаб евентуално ще бъдат наранени ", сподели тя, базирайки се на нов отчет на МВФ.

В отчета на МВФ, оповестен на 14 януари се отбелязва, че единствено половината от работните места, наранени от ИИ, ще бъдат отрицателно повлияни; останалите в действителност могат да се възползват от нарасналата продуктивност, дължаща се на ИИ.

" Работата ви може да отпадне изцяло - което не е добре, или изкуственият разсъдък може да усъвършенства работата ви, тъй че в действителност ще бъдете по-продуктивни и равнището на приходите ви може да се увеличи. Трябва да се съсредоточим върху това да помогнем на страните с ниски приходи, по-специално, да се движат по-бързо, с цел да могат да уловят опциите, които изкуственият разсъдък ще даде ", сподели Георгиева, представена от БГНЕС.

Управляващият шеф на МВФ предвижда, че 2024 година евентуално ще бъде " доста сложна година "  за фискалната политика в международен мащаб, защото страните ще се стремят да се оправят с дълговите тежести, насъбрани по време на пандемията Ковид-19, и да възстановят изчерпаните си запаси.

" Около 80 страни ще имат избори и знаем какво се случва с натиска върху разноските по време на изборни цикли ", уточни Георгиева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР