Изкоп на нова траншея по дъното за новата част на

...
Изкоп на нова траншея по дъното за новата част на
Коментари Харесай

Ремонтът на дефектиралия тръбопровод тече с ускорени темпове. Полагат трасето на 22 м. дълбочина

Изкоп на нова траншея по дъното за новата част на тръбопровода във Варненското езеро стартира през днешния ден. Тя ще е на дълбочина 22 м, като оптималното прегазване на корабите, които минават в региона на фарватера, е 11,5 м – 12 м. Това заяви пред публицисти през днешния ден Христо Николов, основен инженер на компания „ Хидроремонт - ИГ “, която прави подводните ремонтни действия.

До момента е отстранен дефектирал сектор от тръбопровода. Парчето е към 270 м, което бе извадено на две елементи. Новата част на тръбата, която към този момент е доставена, е от полиетилен, 500 мм външен диаметър.

„ Работим интензивно по плана за възобновяване на трасето. Следват заваряване, монтаж, изтичане на тежести, подготовка на траншеята на дълбочина 22 метра. Прокопаването е най-сложната интервенция, ще са ни нужни към 45 дни, само че всичко зависи от метеорологичните условия и корабния трафик. Имаме 14 водолази и наземен екип, работим и през почивните дни, когато това е допустимо “, съобщи инж. Христо Николов. Според него причина за повредата е механично скъсване. „ При подводния оглед намерихме част от тръбопровода на дълбочина към 13 м., разкъсан на две елементи, макар че по план е трябвало да бъде на 22 м. В момента останалата част на тръбата е отчасти под дъното “, добави той.

Инж. Николов посочи, че сега скъсаната тръба е със заглушки от двете страни, а се употребява спешна тръба на КПС „ Аспарухово “. Гаранцията на новото оборудване ще бъде 8 години. На въпрос на публицисти дали в региона на повредата е открита котва, инж. Николов отговори, че такава не е открита.

На срещата с медиите участва и инж. Михаил Маринов, зам.-управител на „ ВиК “ - Варна. „ В момента на сдружението е наложена глоба в размер от 44 000 лева месечно, има решение на РЗИ за нейното съкращаване на 11 000 лева Но все пак, ние апелираме и тази сума, тъй като считаме, че тя е наложена непозволено. " ВиК " не е причина за това замърсяване, защото сме единствено експлоатиращо дружество на тази тръба, нито сме предизвикали повредата, нито е разследване на някаква непочтеност от страна на водния оператор. Напротив, бяхме първите, които уведомихме всички органи и заинтригувани страни “, разяснява инж. Маринов.

„ Миналата година на 20 август, откакто установихме, че има смяна в работния режим на помпите на КПС „ Аспарухово “, тръгнахме да установим на какво се дължи това, като редом с уведомихме притежателя на оборудването - Община Варна, за действителен възможен проблем. Наехме водолазни екипи да създадат проучване на тръбата. Предвид това, че лятото поради нарасналата температура на водата няма видимост, първият водолазен екип не можа да откри действително от кое място идва казусът. Нашето главно терзание за осъществяване на дейности по това оборудване беше, че то беше в гаранция “, разясни инж. Маринов. Той добави, че не е изисквана информация от управлението на корабния трафик кои кораби са минавали сега, защото „ ВиК " - Варна не е проверяващ орган. Попитан дали има информация, че още пред 2014 година е осъществявана инспекция от Икономическа полиция, обвързвана с този тръбопровод, той съобщи, че не разполага с такива данни.

На въпрос дали експерти на „ ВиК “ - Варна са взели участие при приемането на този водопровод, инж. Маринов съобщи: „ Той е въведен в употреба през 2011 година Настоящото управление на " ВиК " по него време не беше в предприятието, би трябвало да се обърнете към хората, които са били по него време. Цялата документи не е при нас, защото оборудването не е било изграждано от " ВиК ", нито " ВиК " е било бенефициент или възложител по стратегиите. Министерство на околната среда и водите беше известено, допускам, от Община Варна, ние също сме писали писма. Но отново споделям - защото оборудването беше гаранционно, никой няма по какъв начин да извърши някакви дейности по него с изключение на неговият реализатор. Гаранцията според Закон за устройство на територията е 8 години, т.е. от 2011 до 2019. “

В срещата с медиите взе участие и Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна. Той разясни, че Община Варна е изпратила писмо до гръцката компания „ СФЕЛИНОС СА “, реализатор на градежа на тръбопровода, незабавно откакто е получена цялостна информация за обекта от Министерство на околната среда и водите. „ Получихме контракта от Министерство на околната среда и водите, по този начин видяхме видяхме клаузите, компанията, адреса. Веднага изпратихме уведомително писмо, в което описахме какво се е случило и ги приканваме в най-кратък период да се направи взаимен оглед и да се подхващат дейности по премахване на зародилия проблем. Те не реагираха, а на 9.12.2019 година завърши гаранционният интервал. Съвместно с " ВиК " направихме спомагателен оглед, механически план, определен бе реализатор “, разясни Христо Иванов. Той добави, че се приготвя писмо до гръцката компания, с всички стойности за новото строителство, с цел да се подхващат дейности за възобновяване на парите. От Министерство на регионалното развитие са обезпечени 1,3 млн. лева за ремонта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР