Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно

...
Изключително щастлив и доволен съм от това, че завърших успешно
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Щастлив съм, че успешно преплувах протока Кук, през октомври атакуваме Молокай

Изключително благополучен и удовлетворен съм от това, че приключих сполучливо протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. Това съобщи родният плувец в ледени води Цанко Цанков на конференция в Пресклуб България след завръщането си в страната от Нова Зеландия. Там Цанко преплува един от най-трудните плувни маратони – протока Кук, с рекордно време.

„ Изключително благополучен и удовлетворен съм от това, че приключих сполучливо протока Кук, един от най-трудните плувни маратони. При това, с най-бързо време за спортната година. Възможностите за преплуване на протока са доста лимитирани – единствено три месеца през годината, защото температурата на водата прави преплуването невероятно. Още с идването ни в Нова Зеландия и първите ми тренировки там се приготвих за извънредно сложни условия. Още в първите дни след едночасова подготовка открих, че получавам хипотермия – отнемаше ми 45 минути да се възобновяване. С приближаване на самия спортен ден беше взето решение от капитана на новозеландския екип датата да бъде изменена от 2 април на 7 април. Условията също бяха малко по-неблагоприятни. Това беше най-трудното ми плуване досега, макар че всеки от маратоните има своите специфики и характерности. От началото бях подложен на тази доста студена вода и в първия час след старта имаше огромни талази и мощни течения. Впоследствие имаше спокоен сектор от вода. В крайния стадий на протока Кук имаше един основен миг – към два часа преди финала също се следиха огромни талази. Тогава направихме и най-голямо отклоняване “, стартира Цанков, който е един от спортистите, подкрепяни от Фондация „ Спорт в България “.

„ През цялото време съумях да запазя централизация и явен взор върху самия маратон, върху моето положение – в крайния стадий сякаш усетих, че се нарушава моята ориентировка. Това е било в резултат на една средно-телесна хипотермия. Трябваше със силата на волята и душeвността да се преборя. Много е значима психическата резистентност, защото единствено чрез душeвността човек може да противодейства на тези компликации като хипотермия, студена вода и други. Много е значимо да не плуваш постепенно протока Кук, в случай че плувецът няма огромно количество подкожни мазнини. Иначе, би трябвало да обезщетявам това с по-голяма мускулатура. Условията не ми дадоха опция да си разпределя по-добре силите. Нито за миг не съм си мислел да се откажа, защото това е едно от най-лошите неща по време на плувен маратон. Най-голямата компликация пристигна от прекомерно ниските температури на водата. Имам доста добра устойчивост и скорост, само че комбинацията от тези фактори прави нещата доста сложни. Почувствах огромно напрежение, когато нашият лодководач ни сподели, че лодката е с развалена скоростна кутия и можем да отложим плуването за декември “, призна още плувецът ни.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР