Изключително необичайно и извън вътрешните процедури на НАТО е президент

...
Изключително необичайно и извън вътрешните процедури на НАТО е президент
Коментари Харесай

Пендаровски: Реакцията на Радев е намеса във вътрешните ни работи

Изключително извънредно и отвън вътрешните процедури на НАТО е президент на държава-член на Алианса да приканва службите за сигурност да реагират на известия за нарушение на човешките права в друга държава-член на НАТО. С тази позиция излезе Стево Пендаровски след появилата се информация за изявление на българския президент Румен Радев по българо – македонските връзки.
БГНЕС напомня, че през вчерашния ден българският държавен глава разиска с ръководителите на службите за сигурност предприемането на своевременни ограничения за съответна отбрана на правата на българските жители зад граница, когато те са обект на офанзиви единствено поради националното си съзнание
Повод за срещата стана полученото в президентската институция писмо от Културния център „ Иван Михайлов “ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на единствено заради събитието, че се самоопределят като етнически българи.
Според Пендаровски, реакцията на българския президент е против главните правила в интернационалната политика за невмешателство във вътрешните работи на друга страна.
От кабинета на македонския президент оповестиха, че до този миг Пендаровски не е получил никаква информация от способените институции за нарушение на човешките права и свободите на македонските жители поради заявена от тях етническа принадлежност.
„ Като страна – претендент за участие в Европейски Съюз от години сме под постоянно наблюдаване от страна на Брюксел, само че даже и в последния годишен отчет за напредъка не са регистрирани такива случаи ”, обявиха от кабинета на президента.
 Андрей Ковачев отчаян от падението на Пендаровски Андрей Ковачев отчаян от " падението " на Пендаровски
Браво на Пендаровски! Най-накрая разбрахме какво се е случило: Христо Татарчев, Гоце Делчев, Дамян Груев, братя Миладинови, Григор Пърл...
при Румен Радев имаше и от страна на премиера Зоран Заев. Той съобщи, че е недопустимо една страна да се намесва във вътрешните работи на друга, което е вписано и в Договора за другарство и съдействие с България.
„ Нямам проблем със самоопределението на хората. И президентът, и държавното управление, и Народното събрание сме разполагаем да отговорим на каквито и да е подозрение за накърняване на правата на който и да било жител ”, съобщи Заев.
По мотив извършената при Румен Радев среща той сподели, че се надява тя да е имала осведомителен темперамент за събиране на информация от жители с български етнически генезис и да споделят такава, в случай че някъде нечии права не са приети или са нарушени.
Той напомни, че в Договора за другарство с България е записано, че няма да има интервенция и по въпроса за малцинствата. Според Заев, всички жител на районен съд Македония имат равни права.
Премиерът акцентира, че е участвал на отварянето на Българския културен център в страната и на провеждането на семинари и конференции и няма проблем сна хората.
 Пендаровски: Съвременната българска политика е излязла от матрицата на Тодор Живков Пендаровски: Съвременната българска политика е излязла от матрицата на Тодор Живков
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че не чака през идващите седмици да бъде реализиран контракт с България, за...
Той отхвърли изрично изказванията, че жители на Македония са били нападани единствено тъй като се разпознават като българи и настоя, че без значение от обстоятелството, че в конституцията на страната не попада българска етническа принадлежност, правата на всички жители се съблюдават еднообразно.
Заев прикани управляващите в София да не се поддават на сходни клевети и погрешна информация.
„ Ние сме членове на НАТО, ние сме съдружници, не е нужно да изпращаме не знам какви разследващи служби или специфични служби за определяне на правата на жителите ”, съобщи македонският министър председател.
Опозиционната ВМРО-ДМПНЕ излезе с позиция, в която упрекнаха премиера и ръководещата партия СДСМ за „ унизителното ” отношение от страна на Румен Радев.
Тя прикани държавното управление да осведоми неотложно представителите на Европейски Съюз и НАТО в Македония и предизвести, че в противоположен случай Заев ще бъде директен провинен за подкопаването на суверенитета на страната и ще понесе в бъдеще своята отговорност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР