Изключително натоварена седмица за Хирургично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Преди дни

...
Изключително натоварена седмица за Хирургично отделение на МБАЛ-Пазарджик. Преди дни
Коментари Харесай

Д-р Стоилов: Силно се надяваме да не се намалява броят на леглата в МБАЛ-Пазарджик

Изключително натоварена седмица за Хирургично поделение на МБАЛ-Пазарджик. Преди дни стана ясно, че са се нараснали случаите на кървящи пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология насочи и зов към доброволните кръводарители. Началникът на Хирургично поделение доктор Георги Стоилов също прикани пазарджиклии да оказват помощ, тъй като измежду пациентите в отделението има и самотници, които нямат близки. В момента кървящите пациенти, които се нуждаят от по-големи количества кръв са петима.

Д-р Стоилов, каква е обстановката при вас в края на тази напрегната седмица?

Поредната претрупан седмица за Хирургично поделение, с следващите доста тежки и незабавни пациенти. Натовареността на отделението е съвсем на 100% откъм оптимално позволен брой пациенти. Във връзка със сезона доста от болните са с обострени гастрити, стомашни язви, с кръвоизливи. Имаме огромна потребност от кръводарители. Те не могат постоянно да бъдат обезпечени от околните. Част от нашите пациенти са хора с невисок обществен статус, самотници, възрастни хора и това съставлява огромен проблем, когато се наложи кръвопреливане. Жизненоважно е за тези пациенти обезпечаването на кръв.

В момента какъв брой са кървящите пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане? Доколкото разбрахме някои се нуждаят от 10-15, даже 17 пъти да им се прелива кръв.

Имаме петима пациенти, които са постъпили по неотложност с кръвоизливи от стомашно-чревния тракт. Голяма част от тях нямат близки, които да обезпечат кръвта, а ние сме сложени в изискванията на неотложна неотложност да решаваме какво да вършим и по какъв начин да им помогнем да живеят.

Най-младият пациент от тях е на 22г., а най-възрастният на 85г.

И на фона на тези тежки случаи се появиха и първите пациенти от Украйна, които се нуждаят от лекуване. Тези емигранти, които бягат от войната също одобряваме в нашето поделение.

Колко такива пациенти имате?

Вече втори подобен пациент имаме. В момента лекуваме стара украинка, която сме приели с нейната щерка. Те са доста обезпокоени и не желаят да приказват за войната. Болната жена е с голям брой хронични болести, с възпалителни промени по долните крака, диабет.

Имате ли пациенти, за които се грижите отдавна?

Мога да кажа, че нашето поделение има и обществени функционалности. Винаги имаме не по един, а по няколко такива пациенти, които са обществено слаби, остарели, изоставени, с изчезнали персонални документи. И казусът при тях е освен да излекуваме хирургичното заболяване, заради което постъпват в отделението. Последният образец, който мога да ви дам е за 86-годишен уединен мъж, без документи, с изгоряло жилище. Постъпи при нас след обгаряне, само че се оказа, че има и голяма туморна групировка, която отстранихме от тялото му. Туморното обучение тежеше към 15кг. и с него той е живял повече от 40г. Освен това беше болен и от Ковид-19. Лекувахме редом болесттите. Съдействахме му от полицията да му издадат персонални документи и му осигурихме настаняване в дом за възрастни хора. Този човек не е в положение да се обслужва самичък, а няма близки, които да поемат обгрижването му. От два месеца е при нас и за него сме свършили всичко, от което се нуждае. Това не е единствено тежък случай, а и подобен, в който изпълняваме обществени дейности-от персонални документи-до персонално облекло. И това не е изолиран случай. Имаме по няколко такива.

Колко са пациентите, за които сега се поставят грижи в отделението?

31 са лежащите пациенти сега в Хирургично поделение. Капацитетът ни е за 28, а съгласно последните нареждания на РЗОК-Пазарджик би трябвало да се върнем към цифрата 23 от 2019г. Това е неуместно. Говорим за незабавни пациенти, които няма по какъв начин да върнем. Хирургично поделение е на 24-часова неотложност за Пазарджишка област и нямаме нито законово, нито морално право да връщаме незабавно заболели пациенти, нуждаещи се от хирургично лекуване. Ежемесечно имаме пациенти, на които финансирането на лекуването, се поема от болничното заведение. Силно се надяваме да не се понижава броят на леглата и се касае за неразбирателство, което ще бъде отстранено от РЗОК-Пазарджик и РЗИ-Пазарджик.

Продължавате ли да изпитвате потребност от кръводарители?

Имаме голяма потребност от доброволни кръводарители. Апелираме към всички хора, които имат предпочитание и опция да извършат непринудено кръводаряване да го създадат и да дарят кръв в Кръвния център на МБАЛ-Пазарджик. Нищо не може да се съпостави с възприятието, че си избавил човешки живот!

Имате ли тази седмица тежки случаи на избавени хора?

Всеки ден имаме такива случаи. Тази седмица сме оперирали трима пациенти с перитонит, който лекуван неоперативно приключва 100% със смъртност. Излекували сме трима заболели след тежки кръвоизливи. Мога да опиша и за различен случай. Повече от месец и половина продължава лекуването на 16-годишно момиче, което приехме с тежка политравма. Детето беше в изкуствена кома, на командно дишане. Оперирахме го, имаше дребен късмет за живот, само че успяхме да го вдигнем на крайници.

Как виждате решение на най-тежките проблеми на отделението?

Разполагаме с доста положителни експерти. Създали сме екип от млади лекари, които се развиват, работят и демонстрират резултати. Желаем да продължим да оказваме най-хубавата и съответна помощ на нашите пациенти и се надяваме на подпомагане от институциите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР