Изключително динамичната за енергетиката 2022 г. доведе до някои парадокси

...
Изключително динамичната за енергетиката 2022 г. доведе до някои парадокси
Коментари Харесай

България отчита 22% ръст на тока от въглища през 2022-а, потреблението спада

Изключително динамичната за енергетиката 2022 година докара до някои парадокси в българския електроенергиен пазар.

Така да вземем за пример производството на ток в страната се покачва с 6.34% до рекордните за последното десетилетие 49.4 тВтч, до момента в който потреблението понижава с 1.5% до 37.8 тВтч.

В резултат износът се усилва доста, което на фона на високите цени на тока носи и огромни доходи за енергийните сдружения.
Реклама
Повечето електрическа енергия през миналата година идва от въглищни централи - растеж над 22% на годишна база и над 50% по отношение на 2020 година, която беше рекордно слаба за ТЕЦ-овете. През последните четири месеца на годината обаче активността на тези мощности изостава по отношение на данните за същия интервал на 2021-а, което може да сигнал за усмиряване на бранша и евентуално спад в работата през 2023 година

На този декор производството на АЕЦ " Козлодуй " понижава във втората половина на 2022-а. Има връх в активността на, защото през последните 12 месеца бяха пуснати в употреба редица.
Реклама
Заради сушата обаче активността на водноелектрическите централи остава надалеч под равнищата от 2021 година Тук е значимо да се уточни, че от пролетта липсва каквото и да е произвеждане от ПАВЕЦ, защото изцяло и действително от този момент не работи.

Заради по-слабото показване на Водноелектрическа централа и по-голямото общо произвеждане на ток в страната делът на ВЕИ понижава до под 15%, което значи, че България не съумява да покрие задачите си към Европейски Съюз от най-малко 16 на 100 зелена сила в микса. За съпоставяне - през 2021-а този дял беше над 18%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР