Изключителният талант винаги е повод за вдъхновение, но зад големия

...
Изключителният талант винаги е повод за вдъхновение, но зад големия
Коментари Харесай

Forbes: три правила на успеха, на които ни научи Роджър Федерер


Изключителният гений постоянно е мотив за ентусиазъм, само че зад огромния триумф стоят доста повече качества. Списание Forbes извади три урока от живота и кариерата на легендата Роджър Федерер, които са използвани за всеки бизнес.

Маестрото приключи кариерата си трети във безконечната класация по трофеи от Шлема след Рафаел Надал с 22 и Новак Джокович с 22.

Роджър дебютира в професионалния тенис като 16-годишен през 1998. Първият му „ мейджър “ трофей идва пет години по-късно на обичания му Уимбълдън.

Юбилейната 20-а купа е  на Australian Open, когато 36-годишният швейцарец се трансформира във втория най-възрастен първенец в Големия шлем. През 2004-а той за първи път се изкачи на върха в международната класация, където прекара общо 310 седмици.

Освен всичко на корта, Федерер построи бизнес империя и трансформира марката си в знак на класа, качество и триумф.

Кои са най-малко трите урока от кариерата му и за какво?

Желанието за победа

Вътрешният огън, който в никакъв случай не стопира да гори. За 24 години в професионалния тенис на най-високо равнище Роджър се потвърждава като буен и въодушевяващ водач и първенец, за който възрастта не е от голяма важност.

Той играе над 1500 мача и 31 финала в шампионати от Големия шлем. През всички тези години най-важното нещо за легендата е неизчерпаемото гориво – да завоюва всяка една точка. Огромният му триумф е резултат от доста фактори, само че измежду най-важните е психическата настройка постоянно да бъде най-хубавият.

За 131 години Coca-Cola показва тъкмо същото. Приходите на компанията за третата четвъртина на 2022 година са нарастнали с 16%. Още от основаването си тя се пробва „ да завоюва всяка точка “, навръх Федерер, което е и настройката за триумф.

От рецепта за газирана напитка Coca-Cola се трансформира в световен водач с пазари в над 200 страни. Да можеш да водиш с образец е това, което носи преданост.

Адаптация

Роджър Федерер се трансформира през годините – когато пробива в топ 20 като юноша е един състезател, а когато на 36 години става най-възрастният №1 е напълно различен.

Той е и друг човек. В началото е дете, което има доста пай фитил и чупи ракети по корта. А след това еволюира до невъзмутим и спокоен мъж. Нещо повече, той даже „ забавя процеса на стареене “. Вместо с годините да става по-бавен на корта, трансформира метода си при ударите и метода на игра, с цел да може да продължи да играе в доста високо движение.

Умението за смяна е присъщо и в бизнеса, когато приказваме за една от най-известните и най-високо оценени компании в света – Amazon.

Компанията започва като онлайн магазин за книги, само че се трансформира в световен колос с абонаменти за участие, физически магазини, предлагащи съвсем всевъзможен тип артикули, и своя лична система за доставка, която може да достави купувачите с желаната стока единствено за час.

Успехът на нововъведенията на Amazon може да бъде ясно регистриран по нейната пазарна капитализация.

През 1999 година Amazon към този момент е най-голямата платформа за онлайн продажба на книги. 10 години по-късно се трансформира в най-големия онлайн търговец в Щатите. През 2005 година Amazon пуска и услугата си за участие, след това и първи си потребителски артикул – Kindle.

Адаптация и иновация – това са неизменими процеси от триумфа на всички места.

Разрастване и ексклузивност

В последния си мач на Laver Cup Роджър Федерер накара публиката да го поддържа безусловно, да скандира името му и да скача на крайници при всяка извоювана от него точка. Нещо повече, огромният му противник през годините Рафаел Надал даже се разплака.

Маестрото сътвори чувството за това, че е икона в играта, само че и в това време остана непосредствен до почитателите и един от тях.

Последният съвет на Forbes, по образец на тенисиста, е това бизнесите да бъдат близки до клиентите си и в своята екосистема да си партнират, от време на време даже с „ враговете “.

Защoто „ светът се трансформира и лоялността на клиента би трябвало да се печели всеки ден “.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Cafe: Кой ще спре Алкарас?
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР