Изключителни мерки за сигурност ще бележат първия учебен ден тази

...
Изключителни мерки за сигурност ще бележат първия учебен ден тази
Коментари Харесай

За първия учебен ден: Полицаи с кучета душат раниците

Изключителни ограничения за сигурност ще бележат първия образователен ден тази година, написа " Стандарт ", базирайки се на свои източници в Министерство на вътрешните работи. Строг надзор и засилено полицейско наличие ще има освен към учебните заведения, само че и в самите ученически дворове. Така дружно с децата, родителите и учителите на тържеството по случай първия образователен ден ще участват и въоръжени със особено съоръжение униформени. Преподаватели издадоха, че тук-там ще има даже служители на реда с кучета, които ще душат към по обемистите раници и други съмнителни предмети, които могат да се появят в учебния двор по време на мероприятието. Вече над 3500 учебни заведения и детски градини в страната са обходени от полицията и са дадени рекомендации за отстраняването на нередности и пропуски по защитата. От месец пък се организират интензивни диалози сред учебните настоятелства, полицията и охранителните компании.

Притесненията, както на шефове, по този начин и на родители са свързани с бежанската вълна към България и страховете от терористични актове, довериха осведомени, представени от изданието. Освен това се счита, че едно по-трайно полицейско наличие и засилени ограничения изключително на първия образователен ден не биха навредили никому. В столицата отварят общо 221 учебни заведения, а 450 полицейски чиновници ще се грижат за сигурността. На място ще участват униформени, оперативни служащи и представители на Детска педагогическа стая. Мерки за сигурност към този момент са подхванати и от Пътна полиция.

Близо 100 катаджии ще излязат на улицата. Те ще застанат по кръстовищата и натоварените булеварди от столичните квартали "Надежда ", "Люлин ", "Младост ", "Овча купел ", "Левски Г " и "Хаджи Димитър " до центъра. Екипи на КАТ ще отидат и в районна на самите учебни заведения, с цел да се грижат за безвредното придвижване към тях, спазването на маркировката на пешеходните пътеки и други условия по Закона за придвижване по пътищата. Полицаи ще вардят и към детските градини, които се намират наоколо до най-натоварените булеварди. За първия звънец са тествани и актуализирани над 2000 пешеходни пътеки, над 100 нови са основани. До началото на образователната година нови пешеходни пътеки ще има на територията на 9 регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи. През тази образователна година всички учебни заведения в София ще имат по един координатор, който ще е в непрекъсната връзка с Министерство на вътрешните работи за решение на всевъзможни ненадейно зародили въпроси, свързани със сигурността на децата.

Във всички школа и забавачки се стяга сигурността. Конкретните написания до учебните шефове са за инспекция на багажа на всички гости, скенери по входовете на учебните заведения и записване на всеки клиент. Охранителните се задължават да обхождат постройките и дворовете и да наблюдават всички външни лица, влезнали на територията на учебните заведения. Поставени са камери за видеоконтрол, които с изключение на по корпуса на постройките към този момент има и в коридорите и класните стаи. Указанията от Министерство на вътрешните работи към частните охранители са да се обръща особено внимание на оставени без контрол чанти, куфарчета и пакети. Ежемесечно да се направи ревизия на вентилационните и асансьорните шахти. Всички коридори да се разчистят от предмети, които биха попречили на лесната и бърза възможна евакуация на децата и учителите. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР