Изказването продължи близо час - в подробни обяснения на процедурата

...
Изказването продължи близо час - в подробни обяснения на процедурата
Коментари Харесай

Проф. Минеков дойде в местния парламент на Созопол, обясни какво е свършил за о. Св. Кирик 

Изказването продължи близо час - в подробни пояснения на процедурата

Има зелена светлина за спасението на остров Свети Кирик и Юлита и рушащото се там тогавашно Морско учебно заведение. Това разгласи през днешния ден някогашният длъжностен министър на културата и проф. Велислав Минеков, който пристигна в морския град, с цел да изясни до каква степен е стигнала процедурата с мястото, където се крие хилядолетна история от изключително значение за международната памет. 

Инициативата за визитата е персонално негова. Припомняме, че при започване на март в Созопол бе посетен от помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдела за „ Европа “ Берта Де Санкристобал.



Проф. Минеков, който е ръководител на Инициативния комитет за основаване на Център за просвета и изкуство на остров Св. Кирик и Юлита, се свързал с ръководителя на Общинския съвет Георги Пинелов, който пък от своя страна го е поканил на съвещанието на локалния парламент през днешния ден, с цел да бъде изслушан обществено. Така пред общинските съветници проф. Минеков  описа цялата последователност по ограниченията и дейностите, подхванати за бъдещето на острова. (ВИЖ ВИДЕОТО)



Пред Флагман.бг той в резюме изясни, че първо би трябвало да се изиска основаването на план, само че това може да стане, откакто концепцията се разиска до край и когато има изрично решение какво тъкмо ще съставлява този така наречен международен център, в който ще бъде трансфорат острова. 
 Общинските съветници можеха да задават своите въпроси към проф. Минеков. Микрофона взе Илиян Стефанов от ГЕРБ. " Искам да изкажа своите благодарности за изчерпателната информация, уповавам се всичко това, което казахте да стане факт ", обърна се той към проф. Минеков
„ Едва тогава може да обявим конкурс за план. В него би трябвало да има техническа характерност, която може да бъде направена благодарение на министерството на културата. А състезанието е препоръчан да бъде интернационален – да бъде събитие и да поканим всички, кооито имат предпочитание и интерес да основат нещо в действителност впечатляващо. За страдание въпросът за това по кое време може да се реализира е същият като този за това какъв брой ще коства. Трудно е да се отговори, защото пред мен още не е направеното задание. Върху него ще желаеме конкурс за плана и едвам тогава може да се даде отговор и на двата въпроса – за цената и за времето “, изясни проф. Минеков. 

 



Засега няма по какъв начин да се даде планирана стойност.

„ За финансиране има няколко разновидността – разговарял съм с министри, с ръководители на фондации. Разчитаме на финансиране от няколко места, в това число и стратегии за районно развиване “, сподели още той. 

Проф. Минеков заяви още една вест - за плана на бъдещата автогара в Созопол. Какво следва и по кое време може да стартира строителството - очаквайте отговор от кмета Тихомир Янакиев във Флагман.бг.

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР