Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на

...
Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на
Коментари Харесай

След Сърбия, Борисов се забърка в скандал и със Северна Македония

Изказване на премиера Бойко Борисов по време на среща на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа в Сараево провокира остри реакции в Македония, оповестява Българска телеграфна агенция. Причината – министър-председателят употребявал думи, които опонират на Преспанското съглашение.

„ Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който сподели нещата по верен метод. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония”, съобщи в Сараево Борисов по адрес на Стево Пендаровски.

В Скопие обаче са безапелационни - такова нещо като „ северномакедонец” няма.
Борисов разиска проблема „ Гоце Делчев ” с президента на Северна Македония Премиерът направи опит да смъкна напрежението сред Сърбия и България във връзка Косово
„ Ще реагираме и ще изпратим нота, с цел да може да се поправят грешките. (…) Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония”, акцентира министър председателят на Северна Македония (и македонец по народност-б.р.) Зоран Заев, представен от в. „ Слободен печат”.

През последната седмица Бойко Борисов влезе в остра борба по тематиката „ Косово” със Сърбия. Белград го упрекна, че се пробва да внуши на новия висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика позицията, че някогашната югославска провинция е обособена и самостоятелна страна, въпреки не всички в съюза да са я признали като такава.
България и Сърбия потеглиха към помиряване на премиерска среща в Босна (ОБЗОР) Българският министър председател се срещна и с македонския президент Стево Пендаровски
След замяна на изявления на и оттатък ръба на положителния дипломатически звук, в последна сметка външният министър на Сърбия Ивица Дачич се извини, като съобщи, че думите на българския министър председател са били показани превратно от медиите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР