Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на

...
Изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на
Коментари Харесай

Нинова: Между парите и справедливостта- ГЕРБ избра парите

Изказване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите по измененията в Наказателния кодекс на първо четене за отпадането на съкратеното правосъдно произвеждане при тежки умишлени закононарушения

Благодаря на всички народни представители, които поддържаха законопроекта на " Българска социалистическа партия за България " да не се понижават присъдите при тежки закононарушения. Показахме единодушие по един значим и комплициран въпрос. Призовавам ви по същия метод, единомислещо и без партийни окраски, да отхвърлим оферти от Министерския съвет законопроект или министър Кирилов да го отдръпна. Мотивите за промени в Наказателен кодекс на Министерския съвет са, че се вършат като опция на законопроекта на Българска социалистическа партия. По тази тематика няма опция. За свиреп изнасилено и убито дете единствената опция е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия.
Вторият мотив, с който Министерския съвет внася законопроекта да не отпада съкратеното произвеждане е, че ще бъде доста скъпо за бюджета и правосъдната система, тъй като по общия ред делото изисква експертизи и разноски. Какъв е изборът тук- пари или правдивост? Ние избираме справедливостта, а вие избирате парите. Третият мотив е за бързината на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният период и те да бъдат прекъснати без присъда. Бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала. Зависи от това- какви закони ще напишем и в какви периоди ще ги накараме да работят, какви ще са давностните периоди. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя. Имаме религия на съда, само че те работят по законите, които ние в тази зала сме създали.
Българска социалистическа партия е поредна в позицията си по този въпрос. Любен Корнезов в 41-то Народно събрание внася предложение за отпадане на съкратеното произвеждане, а Янаки Стоилов в идващото, в този момент ние го вършим. Последователни и твърди сме в позицията си - при тежки закононарушения, изнасилвания и убийства да няма кратко произвеждане при признание на виновност и да не се понижават присъди.
Искате да се съобразим с мненията на специалистите, добре. Главна прокуратура отхвърли закона на Министерски съвет, съдии и специалисти се изрекоха против него. Къде е мнението на тези хора, чиито сестри, майки, деца, съпруги, близки пострадаха, бяха изнасилвани и убивани? Кога ще отчетем тяхното мнение? Представям на вашето внимание национална подписка, която преди седмица съдържаше 15 882 подписа, към този момент са над 20 хиляди. Обръщам се към министър Кирилов да пристигна тук и от трибуната да се извини на околните на потърпевшите. Не може да споделя, че някой ги разкарва напред- обратно, с цел да просълзяват национални представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва принудително. Идете в Сотиря, с цел да видите защо става дума и да забележим дали тогава няма да се разплачете. Да идва тук и да им се извини. Не на Българска социалистическа партия, тъй като внушава, че ние сме ги разкарвали до тук. Да се извини на хората и да си отдръпна законопроекта.
Това е безспорен казус в работата на което и да е българско Народно заседание. В рамките на един час да се одобри закон, с който се отстранява съкратеното произвеждане и закон, който го връща. Това е юридически парадокс. Какво си представяте, че ще се случи оттук насетне с двата закона? Че сред първо и второ четене ще ги слеем? Те са изцяло спорни. Или ще ги сложите на трупчета и ще ги забравите, или на второ четене ще отхвърлите предлагането на Българска социалистическа партия и ще запазите съкратеното произвеждане. Вкарвате ни в юридически парадокс, държите се политически лицемерно и демонстрирате морална мизерия. Оттеглете този закон.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР