Изхвърлянето на храна се превръща във все по-разпространен проблем, а

...
Изхвърлянето на храна се превръща във все по-разпространен проблем, а
Коментари Харесай

Стартъпът, който превръща млечните отпадъци в дрехи

Изхвърлянето на храна се трансформира във все по-разпространен проблем, а млечните боклуци са тези, които значително се подценяват.

Но стартъп основан в Лос Анджелис се пробва да измисли решение като трансформира непотребното мляко в потребен артикул - облекла, написа Business Insider.

Основана в края на 2018 година устойчивата фешън компания Mi Terro основава позитивно влияние върху околната среда, като прави артикули с материали като пластмаса от океана и остатъка от мляко.

" Mi Terro е екологична фешън марка, която има за цел да реши международните проблеми посредством средства създаващи една устойчива мода ", споделя основният изпълнителен шеф и съосновател Робърт Луо пред Business Insider.

Най-новият им артикул е Milk Tee (млечна тениска), който се създава с мляко, което другояче би било изхвърлено.

Луо споделя, че първо се е срещнал с казуса обвързван с млечните боклуци посредством видеоклипове в YouTube. Той е бил по едно и също време удивен и изумен от обстоятелството, че 128 милиона тона мляко всяка година се изхвърлят в международен мащаб. Излишъкът от млечни артикули освен съставлява проблем във връзка с питателните боклуци, само че също по този начин провокира опасения по отношение на по какъв начин толкоз огромно количество артикул може да бъде изхвърлен по верния метод, в случай че не бъде употребяван.

Изследване, извършено от Министерството на земеделието на Съединени американски щати, пресмята, че млечните артикули съставляват почти 17% от отпадъците на депата и оборудванията за изгаряне на отпадък, съгласно данни на Международната асоциация на млечните храни (International Dairy Foods Association).

Департаментът по ръководство на околната среда в Индиана класифицира тези боклуци като артикул, който " не дава отговор на използваните стандарти за качество, замърсява се и става негоден за човешка консумация, храна за животни или каквато и да е друга потребна приложимост ".

" Това е голям проблем, за който никой не приказва ", споделя Луо.

Съчетавайки новите открития към млечните артикули с стилните си знания, Луо споделя, че е пътувал по света към година, свързвайки се с производители и снабдители в Китай, откъдето е той, с цел да откри решение за своята бизнес концепция.

В завършек на сметка той си намира и партнира с китайски производител, който рециклира млякото в плат.

Този развой не е елементарен. Луо споделя, че са нужни към два месеца, с цел да се преработят млечните боклуци в материал, който може да се трансформира в дреха.

Стартъпът Mi Terro стартира този развой посредством набиране на непотребното мляко от ферми, с които си партнира. Оттам то се ферментира и обезмаслява. След това се обезводнява, образувайки прахообразно вещество. После се разтваря за следващ път, с цел да се пречисти и да се отстранен нежеланите протеини. Получават се нишки, които се разтягат и завъртат в прежда.

Луо споделя, че в случай че направи дреха единствено от модифицирани млечни влакна, тя няма да е налична и по тази причина я комбинира с микромодал - органически материал, направен от букова дървесина, сходен на памук, само че с по-устойчиво произвеждане. Във всяка дреха млякото е към 15-20%. Според уеб страницата на Mi Terro 5 тениски се равняват на към 1 чаша мляко.

Въпреки че акцията на стартъпа в краудфундинг (групово финансиране) платформата Kickstarter е имала цел да събере 3000 $ с последна дата 15 септември, е съумяла да събере средствата единствено за два часа, споделя Луо. Оттогава тя е спечелила над 26 000 $ от повече от 300 поддръжници. Цената на тениската от мляко на уеб страницата е 59 $.

Тя се показва като без аромат, дишаща, устойчива на влага, еластична и три пъти по-мека от памук.

Имайки поради триумфа на акцията Milk Tee, Луо споделя, че компанията се стреми да има повече артикули в бъдеще в това число чорапи, пижами, шалове и долни дрехи.

Mi Terro също продава огромни чанти направени от натурален корк и рециклирана пластмаса от океана. Мисията на компанията е ориентирана и към казуса с обезлесяването посредством партньорство с организация с нестопанска цел - Eden Reforestation Project, която обезпечава заплати на по-бедното локално население, които работят за тяхната задача, целяща да се възстановят горите. Луо споделя, че за всеки продаден артикул се засаждат 10 дървета като Forbes оповестява, че все още засадените са 2700. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР