Изходната позиция на Русия е, че атомната война трябва да

...
Изходната позиция на Русия е, че атомната война трябва да
Коментари Харесай

Москва смята, че ядрената война е "неприемлива", но не и невъзможена, тъй като напрежението около Украйна нараства

Изходната позиция на Русия е, че атомната война би трябвало да бъде неприемлива и Москва сполучливо убеди Съединени американски щати и другите нуклеарни сили да се съгласят с това още през януари, посочи външният министър Сергей Лавров в изявление в понеделник. Той обаче добави, че от този момент обстановката се е влошила до степен, в която съществува действителна и сериозна опасност.

Москва се опита да убеди президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се придържа към изказването на американските и руските водачи от 1987 година, че в нуклеарна война не може да има спечелили и че такава война не би трябвало да се води, изясни Лавров в изявление за " Голямата игра ", политическо токшоу по съветския Първи канал.

 

Докато администрацията на Тръмп отхвърляше да направи това, неговият правоприемник Джо Байдън " бързо " се съгласи с Москва и изказването беше направено на срещата на върха с съветския президент Владимир Путин през юни 2021 година в Женева. Китай, Франция и Обединеното кралство - останалите три нуклеарни сили, които са и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - също показаха единодушие и направиха взаимно изказване.

" Това е нашата кардинална позиция. Започваме от нея ", сподели Лавров. Въпреки това рисковете от нуклеарна война към този момент са " доста обилни. Не желая те да бъдат изкуствено повишени. Има доста хора, които биха желали това. Опасността е сериозна, действителна. Тя не може да бъде подценявана. "

 

Лавров похвали като " добър и умен " първия външнополитически ход на администрацията на Байдън, която се съгласи с Русия договорът " Ново начало " да бъде абсолютно продължен с пет години. От друга страна, това е последното останало съглашение за надзор на въоръженията, откакто Вашингтон се отдръпна от договорите за ABM, INF и " Открито небе ".

 

Дискусиите с работните групи на Съединени американски щати ненадейно завършиха през февруари, откакто Русия беше " принудена да отбрани руснаците в Украйна ", които бяха " бомбардирани в продължение на осем години без никаква реакция от страна на Запада ", означи Лавров.

Първият посланик на Русия съпостави актуалната обстановка с Карибската рецесия от 1962 година - Карибската рецесия, както я назовават в Москва. По думите му тогава не е имало доста " писани " правила, само че имплицитните правила за държание са били ясни и за Вашингтон, и за Москва.

В тези години имаше канал за връзка, на който и двамата водачи се доверяваха. Сега няма подобен канал. Никой не се пробва да я сътвори. Отделните плахи опити, направени на ранен стадий, не дадоха необикновен резултат ", сподели Лавров.

Вместо имплицитните правила от онази ера, сподели Лавров, през днешния ден " разпоредбите са фешън дума, която Съединени американски щати и техните съдружници употребяват, когато от тях се изисква да се държат " благо ".

Те към този момент не упорстват за интернационално право, а за съблюдаване на " международния ред, учреден на правила ", в който " разпоредбите " в никакъв случай не се изясняват по никакъв метод.

В момента всички " вършат заклинания " и споделят, че не трябва да се позволява експлоадирането на Трета международна война, добави Лавров, като в същото време налива масло в огъня, изпращайки оръжия в Украйна и надявайки се спорът да се удължи, с цел да се обезкърви Русия.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР