"Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително важно

...
"Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци е изключително важно
Коментари Харесай

Министър Петкова: Хранилището за радиоактивни отпадъци е важно за бъдещото

"Изграждането на Национално вместилище за радиоактивни боклуци е извънредно значимо за бъдещото развиване на българската нуклеарна енергетика ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила по време на публична гала, с която бе даден старт на строителството на Националното вместилище за ниско- и приблизително радиоактивни боклуци. Символичната „ първа копка “ бе направена взаимно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния шеф на ДПРАО Дилян Петров на площадка „ Радиана “, намираща се в непосредствена непосредственост до АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Изграждането на хранилището е наложително изискване за развиването на нуклеарната енергетика в България. Строежът на оборудването е залегнало и в актуалната стратегия на държавното управление за ръководство на Република България в интервала 2017-2021 година – изпълняваме целите си, а не остават единствено на хартия “, акцентира министър Петкова. По думите й при строителството ще бъдат спазени всички интернационалните стандарти и НХРАО ще бъде едно от най-модерните уреди в Европа.

Проектът за създаване на Националното вместилище за Радиоактивни боклуци се извършва от Държавното дружество „ Радиоактивни отпадъци”. Съоръжението е предопределено за модифицирани и обезопасени радиоактивни боклуци, генерирани само на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци от индустрията, медицината и бита; боклуци, генерирани при извеждането от употреба на I-IV блок на АЕЦ „ Козлодуй”, както и от активността на бъдещи нови нуклеарни мощности. В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни боклуци и отработено нуклеарно гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, планува се хранилището да се експлоатира 60 години като през целия интервал ще се организира прецизен надзор както на площадката на оборудването, по този начин и на околната среда. След затварянето му ще бъде подложено на мониторинг в продължение на още 300 години.

За първия стадий от построяването е обезпечено безплатно финансиране в размер на 143 млн. лева от Международен фонд "Козлодуй " посредством Европейската банка за възобновяване и развиване. Очаква се да бъде въведено в употреба през 2021 година



Изграждането на НХРАО е част от уговорките на България като страна-членка на Европейски Съюз, експлоатираща нуклеарни мощности. Германо-български консорциум „ Национално вместилище за радиоактивни боклуци “ ще построява първия стадий от НХРАО, който включва 22 кафези за погребение на РАО. Водещ сътрудник в консорциума е NUKEM Technologies GmbH, включени са и четири български компании

На днешната алегорична първа копка на обекта участваха и зам.-министъра на районното развиване и благоустройство Валентин Йовев, зам.-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет... към профила, депутати, представители на локалната власт, на Европейската комисия, фонд „ Козлодуй “ и Европейска банка за възстановяване и развитие.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР