Изграждането на газовата връзка между България и Гърция най-после започва

...
Изграждането на газовата връзка между България и Гърция най-после започва
Коментари Харесай

Започва строежът на газовата ни връзка с Гърция

Изграждането на газовата връзка сред България и Гърция най-сетне стартира след няколко години на планове, диспути и даже закъснение поради оборване в Комисия за защита на конкуренцията. Първата копка вършат на 22 май на пътя преди Граничен контролно-пропусквателен пункт Маказа министър председателите Бойко Борисов и Алексис Ципрас, предава кореспондент на БГНЕС.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата, с дължина 182 километра, от българска страна ще доближава до региона на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.

Годишно тръбопроводът ще придвижва в началото по 3 милиарда кубически метра газ от Гърция към България. Максималният потенциал се чака да доближи до 5,5 милиарда

Плановете са първите количества да тръгнат от идната година. Прогнозната стойност за построяването се прави оценка на 145 млн. евро без Данък добавена стойност. Срокът на осъществяване е 18 месеца от действителния старт на осъществяването.

За построяването на връзката се заприказва още след газовата рецесия през 2009 година, откакто „ Газпром ” спря притока на газ и остави на изсъхнало Европа поради дежурния финансов спор с Украйна. В първия кабинет на Бойко Борисов още тогава се заприказва за търсене на различни източници, разнообразни от Русия.

След години на диспути и търсене на разновидности, при започване на 2015 година Министерството на енергетиката създаде Пътна карта с написан график на дейностите по плана. Като план от общ интерес за района го разгласи и Европейската комисия.

Изграждането на газовата връзка трябваше да стартира през 2018 година в границите на българското европредседателство. Редица тъжби в Комисия за защита на конкуренцията обаче спънаха строителството. Абсурдното в тази ситуация е, че жалбите по търговете са от компании, които нямат нищо общо с енергетиката – едната е винарска компания, а другата – с недвижими парцели. Търгът беше спрян още веднъж за месеци до момента в който течеше следствието на антимонополния орган.

Силен подтик на газовата връзка беше даден след поредност от срещи и подписани политически заявления, измежду тях и сред министър председателите Борисов и Ципрас през юни 2018 година И двамата не един път са заявявали, че построяването ще обезпечи на Европа природен газ от спомагателни източници от Каспийския район през Трансадриатическия газопровод, както и полутечен природен газ от Гърция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР