Изграждането на 111-метровия пилон на Рожен не подлежи на задължителна

...
Изграждането на 111-метровия пилон на Рожен не подлежи на задължителна
Коментари Харесай

Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за пилона Рожен

Изграждането на 111-метровия стълб на Рожен не предстои на наложителна оценка на въздействието върху околната среда. Това показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян по отношение на постъпил сигнал от " Сдружение за дива природа Балкани " на 12 юни.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян са създали инспекция на осъществяване на строителство в региона на Защитена околност " Рожен ". Констатирано е, че в обсега на поземления парцел, намиращ се в землището на село Соколовци, околност " Рожен ", се правят строително-монтажни работи по реализация на капиталово предложение: " Изграждане на величествен стълб с височина 111 метра " с възложител Фондация " Наследство в бъдещето ".

Имотът обаче не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии (Защитена околност " Рожен " отстои на към 0,9 км по права линия на изток от обекта), както и не попада в рамките на предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие (най-близко разположената предпазена зона BG0001030 " Родопи Западни ", отстои на към 4,58 км), допълват от екоинспекцията.

Според документите за пилона Рожен, той бил преместваем обект със скица по чл.56 от Закон за устройство на територията, а за слагането му нямало потребност от нова транспортна инфраструктура. Това осведоми на собствен ред екоактивистът Тома Белев във фейсбук профила си.

По думите му обектът в действителност не е преместваем, защото Закон за устройство на територията изисква да може да бъде преместван в пространството без да губи своята индивидуализация и тъй като при слагането му се променя субстанцията на земята.

" Не може да се сложи и със скица по чл.56 - тя е неприложима за обект с тази функционалност ", счита Белев. Той акцентира, че до парцела в кадастралната карта не се вижда път, т.е. " или ще би трябвало да употребяват вертолет или да се оцени въздействието на строителството на пътя ".

А другояче от уеб страницата на плана се показва и неговата цел- " Ще издигнем българското знаме на величествен стълб от 111 метра в сърцето на Родопите, на Роженските поляни. На мястото, люлка на най-общобългарското събитие - Роженския събор, който сплотява и въодушевява да пазим и предаваме своето духовно завещание в бъдещето. "  

На 9 юни стартира и строителството на стълб " Рожен ". Първата копка към този момент е реалност и се оформя изкопът от 1000 кубични метра за основите на внушителната структура.

В същото време обаче от уеб страницата безследно са изчезнали донорите, които до преди няколко дни бяха видни. Все още обаче стои информацията за медийните сътрудници, от които са и трите публични медии - Българска телеграфна агенция. БНР, Българска национална телевизия и др . Сред донорите бяха обаче и държавни компании, в това число губещата БДЖ, ББР, Булатса (РВД), Пристанище Бургас, както и общините Девин и Златоград.

Срещу построяването на пилона към този момент има и с над 1000 подписа: " Природата няма потребност от още бетон. Туйто. "

Изграждането на пилона нападат и от Зелено придвижване , категорично уточнявайки, че не засягат тематиката за хармония и национализъм, що е то и има ли то почва у нас.

Затова и Владислав Панев, и Илина Мутафчиева внасят въпроси, които имат за цел да изяснят законността на дейностите на притежателите на терена. Въпросите са към министрите на земеделието и на районното развиване и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината.
 Снимка 623038
Източник:

Въпроси към министъра на земеделието Кирил Вътев :
Има ли промяна на предназначението на земеделския парцел за неземеделски цели, откакто както е видно от фотосите, става въпрос за ров, арматура и наливане на бетон? Процедурата по смяна на предназначението на земята придружена ли е от план на решение на Общински съвет Смолян и мнения на други институции? Инвестиционното желание прегледано ли е в целокупност? Каква е дефиницията и статута на обекта?
Въпроси към министъра на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков
Издадено ли позволение за градеж? За какъв обект - пилона и фундамента прегледани ли са в целокупност, в съответното позволение? Влязло ли е в действие разрешителното и по кое време? Извършен ли е надзор по разрешителното? За обекта има ли направен обстоен организационен проект - проект за регулация и застрояване и същият в сходство ли е с Общия организационен проект на община Смолян? Разгледан ли е Подробен организационен проект на сесия на Общински съвет и в случай че да, на кое съвещание, какво е решено? Обявен ли е Подробният организационен проект на притежателите на прилежащите парцели "?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР