Изглежда все по-вероятно мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс

...
Изглежда все по-вероятно мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вероятно ще остане на поста си

Изглежда все по-вероятно мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг отпред на най-голямата организация за сигурност в света да бъде още веднъж продължен, до момента в който страните членки пробват да реализират съглашение за различен претендент, който да го размени.

Столтенберг, някогашен норвежки министър-председател, е най-високопоставеният граждански чиновник на НАТО от 2014 година насам. Мандатът му трябваше да изтече предходната година, само че беше продължен за повторно, с цел да се подсигурява непоклатимост в ръководството на пакта след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и сътрудниците му от НАТО би трябвало да изберат правоприемник, когато се съберат за среща на върха във Вилнюс, Литва, на 11-12 юли. Нито един претендент не е препоръчан обществено, а водачите нормално вземат решение с консенсус кой да бъде назначен.

Столтенберг беседва с Байдън във Вашингтон във вторник. Според американски чиновник, осведомен с диалозите на водачите, Байдън е дал ясно да се разбере, че има високо мнение за някои от вероятните претенденти, чиито имена са били спрягани в частни диалози за правоприемник на норвежеца.

Освен това Байдън показал пред генералния секретар на НАТО, че „ става все по-очевидно, че няма да има консенсус “ измежду съдружниците от НАТО за избора на нов водач, сподели служителят, поискал анонимност.

Байдън е дал на Столтенберг ясно да разбере, че би приветствал той да остане по-дълго на поста – изключително в случай, че не се вижда краят на войната в Украйна и провокациите пред одобряването на Швеция за влизане в 31-членния алианс.

„ Президентът счита, че Столтенберг е приключил забележителна работа през последната година и половина, ръководейки алианса по време на съветското навлизане “, сподели служителят. „ Той също по този начин се усеща много удобно от това, че Столтенберг тежи поста си. Смята, че той е бил доста ефикасен водач. “

Длъжностното лице беше покрай това да каже, че Байдън напряко е помолил Столтенберг да остане на поста началник на НАТО, само че не го направи.

Запитан неведнъж в петък за бъдещето си отпред на алианса, Столтенберг отговори:

„ Нямам какво повече да кажа по този въпрос. Неведнъж съм заявявал, че не диря удължение на мандата си. Нямам други проекти, с изключение на да приключа работата си тук, когато мандатът ми завърши тази есен. “

Официалният представител на Съединени американски щати също по този начин съобщи, че Байдън се е изказал ласкаво за датската министър-председателка Мете Фредериксен. НАТО желае да назначи жена на висшия пост, а датската премиерка се смяташе за любимец след срещата си с Байдън по-рано този месец.

Но в телевизионно изявление в четвъртък Фредериксен съобщи: „ Не, не съм се насочила към НАТО. “ Тя въпреки всичко сподели, че би подкрепила Столтенберг, в случай че той е подготвен да удължи мандата си.

Германският министър на защитата Борис Писториус също даде да се разбере, че би подкрепил удължаването на мандата на Столтенберг, в случай че това се наложи.

„ Ако не реализираме единодушие за претендент за правоприемник, НАТО няма да може да мине без общоприет секретар и, несъмнено, аз съм за удължение – изключително като правя оценка нашето съдействие “, сподели той пред кореспонденти.

Норвежки медии оповестиха в петък, че Байдън е насърчил Столтенберг да остане на поста.

Норвежката социална телевизия НРК заяви, че е „ научила “, че посланието на Байдън към Столтенберг „ не би трябвало да бъде разбирано неправилно: Йенс Столтенберг би трябвало да остане общоприет секретар на НАТО още известно време “.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изключи вероятността за своята кандидатура. Други вероятни имена, които бяха упоменати, са министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте и министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР